Penyanyi Agnetha Fältskog

Profesion: Penyanyi

kewarganegaraan: bahasa Sweden

Mengapa Terkenal: Agnetha paling terkenal sebagai ahli kumpulan pop Sweden yang berjaya di peringkat antarabangsa ABBA (dia yang berambut perang!).

Sebelum menyertai kuartet itu, dia mempunyai kerjaya solo sebagai penulis lagu penyanyi di Sweden. PADA 1971 dia berkahwin dengan penyanyi-penulis lagu Björn Ulvaeus, dan tidak lama kemudian membentuk ABBA. Perkahwinan itu berakhir pada tahun 1979, dan kumpulan itu berehat pada tahun 1982.

Agnetha meneruskan kerjaya solnya, dan bercabang dalam filem, membintangi komedi Sweden 'Raskenstam' pada tahun 1983. Sepanjang tahun 80-an dia mengeluarkan rakaman yang terjual dengan baik, dan mendapat hits di Sweden dan Eropah utara. Sepanjang tahun 90-an dan sehingga 2004, dia menarik diri daripada kehidupan awam, menumpukan pada isu peribadi, termasuk kematian ibu bapanya, dan beberapa perkahwinan yang sukar.

Bermula pada tahun 2004, dia kembali ke studio rakaman mencipta album yang baik, dan membuat penampilan untuk menerima anugerah dengan bekas kumpulannya, dan untuk mempromosikan 'Mamma Mia!' filem.

pada 2021, ABBA mengeluarkan album pertama mereka dalam tempoh hampir 40 tahun dan mengumumkan kediaman maya di London, yang menampilkan persembahan digital penyanyi di hadapan pemuzik secara langsung.

Lahir: 5 April 1950
tempat lahir: Jönköping, Sweden
Umur: 71 tahun

Generasi: Baby Boomer
Zodiak Cina: Harimau
Tanda Bintang: Aries


Kehidupan Berkahwin

  • 1971-07-06 Penyanyi-penulis lagu Sweden Bjorn Ulvaeus (26) berkahwin dengan penyanyi-penulis lagu Sweden Agnetha Faltskog (21), sebelum membentuk separuh daripada ABBA; perceraian pada tahun 1979

Peristiwa bersejarah

  • 10-05-2013 Agnetha Faltskog mengeluarkan album baharu yang dipanggil 'A'

Penyanyi Terkenal