Maharaja Pertama Mexico Agustín de Iturbide

Profesion: Maharaja pertama Mexico

kewarganegaraan: Mexico

Mengapa Terkenal: Semasa Perang Kemerdekaan Mexico, Iturbide membina gabungan politik dan ketenteraan yang berjaya yang menguasai Mexico City pada 27 September 1821, dengan tegas memperoleh kemerdekaan Mexico daripada Sepanyol.

Selepas pembebasan Mexico diperolehi, Iturbide telah diisytiharkan sebagai Presiden Regency Mexico pada tahun 1821. Dia mengambil takhta setahun kemudian, menjadi Maharaja Mexico yang pertama, memerintah dari 19 Mei 1822 hingga 19 Mac 1823.

Walaupun pemerintahan Iturbide singkat, ia mentakrifkan perjuangan politik sebelum dan selepas kemerdekaan. Dua hujung spektrum politik Mexico, liberal yang memihak kepada kerajaan perwakilan populis dan konservatif yang memihak kepada rejim beraja yang lebih autoritarian, masing-masing akan mendapat kelebihan pada pelbagai masa dalam beberapa dekad selepas Iturbide turun takhta.

Satu lagi legasi Iturbide yang ditinggalkan ke Mexico ialah bendera Mexico semasa, yang dia dikreditkan untuk mereka bentuk.

Dilahirkan: 27 September 1783
tempat lahir: Valladolid, Michoacan, Mexico
Tanda Bintang: Libra

Meninggal dunia: 19 Julai 1824 (berumur 40)
Sebab kematian: Dilaksanakan oleh skuad penembak

Peristiwa bersejarah

  • 1821-02-24 Agustín de Iturbide dan Vicente Guerrero bersetuju dengan Rancangan Iguala, menyatakan bahawa Mexico akan menjadi raja berperlembagaan, Roman Katolik sebagai agama rasmi dan bahawa Semenanjung dan Kreol akan menikmati hak politik dan sosial yang sama.
  • 1821-09-27 Pasukan revolusioner Mexico yang diketuai oleh Agustín de Iturbide menduduki Mexico City ketika Sepanyol berundur, menamatkan Perang Kemerdekaan Mexico
  • 1822-07-25 Jeneral Agustin de Iturbide menobatkan Agustin I, Maharaja Pertama Mexico

Orang Mexico yang terkenal