CharlesCharles 'Zepp' Smith pada hari lahirnya pada Ogos, 1972. Foto: essexchronicle.co.uk

24 September 1916 — Seorang konstabel polis tempatan menangkap dan menahan anak kapal Jerman Zeppelin LZ-76 pada malam ini, dipaksa turun berhampiran bandar Rom Colchester selepas misi pengeboman Perang Dunia Pertamanya di London. Atau begitulah ceritanya. . .

Kapal udara itu terhempas di padang selepas ditembak jatuh oleh pejuang British yang diketuai oleh Lt. 2 Alfred Brandon, seorang juruterbang New Zealand yang berkhidmat dengan Royal Flying Corps.

Selepas kemalangan itu, untuk melindungi rahsia reka bentuk, Kapten Jerman Alois Böcker mengarahkan anak kapalnya untuk membakar Zeppelin. Dia kemudian menyuruh 22 anak kapalnya jatuh dan berarak di jalan desa dengan harapan dapat mencari bot untuk melarikan diri melintasi Laut Utara.

Menurut buku Time-Life, 'Epic of Flight; The Giant Airships,” mereka tidak lama kemudian berhadapan dengan seorang anggota polis Inggeris berseorangan yang menunggang basikalnya. Böcker berkata kepada anggota polis itu: 'Bolehkah anda memberitahu saya sejauh mana kita dari Colchester?

'Tidak kisah tentang Colchester,' dia menjawab; 'Awak ikut saya.' Terjatuh di belakang anggota polis itu, mereka dengan patuh mengikut dan dibawa ke dalam tawanan.

Ia adalah cerita yang bagus, tetapi tidak begitu betul, menurut rekod Essex Chronicle, akhbar tempatan. Ia merekodkan bahawa Konstabel Khas sambilan Edgar Nicholas sedang berbasikal di sepanjang lorong, tertarik dengan kebakaran yang jauh, dan terkejut dengan kemunculan tiba-tiba sekumpulan lelaki berarak di sepanjang lorong pada jam itu.

Apabila Böcker bertanya berapa batu ke Colchester, Nicholas menjawab: 'Kira-kira enam. Dia berterima kasih kepada Böcker yang meneruskan perjalanannya bersama anak buahnya.

Nicholas kemudian melaporkan bahawa dia 'sekaligus mengenali loghat asing' dan mengikuti lelaki itu.

Ketika mereka menghampiri kampung berhampiran, dia disertai oleh dua lagi konstabel khas. Lelaki itu mempertimbangkan langkah seterusnya dan akhirnya memutuskan untuk mengiringi orang Jerman ke Pejabat Pos tempatan, di mana mereka tahu mereka akan menemui PC Charles Smith, konstabel sepenuh masa rasmi untuk kawasan itu.

PC Smith mengambil alih keadaan dan secara rasmi menangkap kru Jerman, mengarahkan mereka untuk berarak ke garison tentera terdekat, di mana mereka diserahkan.

Bom Böcker telah membakar kawasan kayu dan depot minyak semasa merobohkan deretan rumah di mana enam orang terbunuh dan 12 lagi cedera. Turut terjejas dalam serbuan di London Timur itu ialah rumah awam 'Black Swan', empat daripada pelanggannya terbunuh.

Percubaan Jerman untuk memusnahkan Zeppelin dengan api hanya sebahagiannya berjaya. Jurutera British memeriksa rangka 650 kaki yang terbakar dan menggunakan maklumat yang mereka kumpul untuk membantu membina kapal udara mereka sendiri.

Bagi PC Smith, beliau dinaikkan pangkat menjadi Sarjan dan selama-lamanya dikenali sebagai 'Zepp'. Dia meninggal dunia pada tahun 1977 pada usia tua 94 tahun.

Diterbitkan: 3 Ogos 2016


Artikel dan Foto Berkaitan

  • Serangan Udara Pertama ke atas Britain

    Serangan Udara Pertama ke atas Britain

    Poster pengambilan masa perang British dari 1915 merujuk kepada serangan udara yang bermula pada tahun itu 19 Januari 1915

Artikel mengenai Peristiwa pada bulan September