Naib Presiden Amerika Syarikat Al Gore ke-45

Nama penuh: Albert Arnold Gore, Jr
Profesion: ke-45 Naib Presiden Amerika Syarikat

kewarganegaraan: Amerika

Mengapa Terkenal: Sebelum ini seorang senator dari Tennessee, Gore berkhidmat sebagai Naib Presiden ke-45 Amerika Syarikat dari 1993 hingga 2001 di bawah Presiden Bill Clinton .

Gore juga merupakan calon Presiden Parti Demokrat pada tahun 2000. Dalam salah satu perlumbaan presiden yang paling dekat dan paling kontroversi dalam sejarah, Gore memenangi undi popular negara, tetapi kehilangan undi pilihan raya dan dengan itu Presiden, untuk George W. Bush .

Selepas penggalnya tamat sebagai Naib Presiden, beliau terkenal dengan aktivisme alam sekitar. Kerjanya mengenai perubahan iklim memenanginya Hadiah Keamanan Nobel 2007 bersama Panel Antara Kerajaan mengenai Perubahan Iklim.

Dilahirkan: 31 Mac 1948
tempat lahir: Washington, D.C., Amerika Syarikat
Umur: 73 tahun

Generasi: Baby Boomer
Zodiak Cina: Tikus
Tanda Bintang: Aries

Kehidupan Berkahwin

  • 1970-05-19 Naib Presiden AS Al Gore berkahwin (22) mengahwini pengarang Tipper Aitcheson (21) di Katedral Kebangsaan Washington di Washington, D.C.

Peristiwa bersejarah

  • 1998-11-12 Naib Presiden Amerika Syarikat Al Gore secara simbolik menandatangani Protokol Kyoto.
  • 2000-11-07 Pilihan raya presiden AS yang kontroversi antara George W. Bush dan Al Gore tidak dapat disimpulkan; keputusannya, yang memihak kepada Bush, akhirnya diselesaikan oleh Mahkamah Agung
  • 13-12-2000 Naib Presiden Amerika Al Gore menyampaikan ucapan konsesinya dengan berkesan menamatkan harapannya untuk menjadi Presiden Amerika Syarikat yang ke-43.

Naib Presiden Amerika Syarikat yang terkenal