Penyanyi Jazz dan Pelakon Senyap Al Jolson

Nama penuh: Asa Yoelson
Profesion: Jazz Penyanyi dan Senyap Pelakon

kewarganegaraan: Bahasa Lithuania Amerika

Mengapa Terkenal: Al Jolson terkenal sebagai penghibur Amerika yang paling terkenal pada tahun 1920-an. Dilahirkan dalam keluarga Yahudi di Lithuania, dia berhijrah bersama mereka ke New York pada tahun 1894.

Jolson bermula sebagai penyanyi vaudeville sering menyanyi dalam blackface. Sepanjang karier penyanyi itu, dia terkenal dengan nyanyian berwajah hitam, konvensyen teater biasa pada masa itu tetapi yang mempunyai nada perkauman yang kuat sekarang. Jolson juga terkenal kerana menggunakan dan mempopularkan tradisi muzik Black American sama seperti Jazz dan Blues.

Menjelang 1911 dia menjadi bintang pentas, muncul dalam muzikal. Pada tahun 1918 beliau membintangi muzikal hit 'Sinbad' yang termasuk lagu 'Swanee' oleh Irving Berlin . Rakaman Jolson 'Swanee' merupakan lagu popular dan lagu terlaris dalam kerjaya Berlin.

Hari ini Jolson paling diingati sebagai bintang 'The Jazz Singer' filem 1927 yang menjadi filem berdurasi penuh pertama dengan dialog serentak. Filem itu adalah sensasi dan mewar-warkan era 'the talkies' dan kematian pawagam senyap. Jolson terus membuat filem muzikal yang berjaya sepanjang tahun 1930-an. Pada tahun 1942 kerjayanya juga dirangsang oleh biografi filem tentang hidupnya 'The Al Jolson Story'.

Semasa Perang Dunia II Jolson terkenal dengan persembahan untuk tentera dan meneruskannya semasa Perang Korea. Kematiannya akibat serangan jantung selepas salah satu lawatannya dianggap kerana keletihan.

Dilahirkan: 26 Mei 1886
tempat lahir: Seredžius, Gabenor Kovno, Empayar Rusia

Generasi: Generasi Hilang
Tanda Bintang: Gemini

Meninggal dunia: 23 Oktober 1950 (berumur 64 tahun)

Peristiwa bersejarah

  • 1912-04-17 Rekod emas pertama tidak rasmi (Al Jolson's 'Ragging The Baby To Sleep')
  • 1922-02-11 'April Showers' oleh Al Jolson hits #1
  • 1925-01-07 Muzikal 'Big Boy' dengan Al Jolson tayangan perdana di NYC
  • 1927-10-06 'The Jazz Singer', diarahkan oleh Alan Crosland, dibintangi oleh Al Jolson dan May McAvoy, dikeluarkan, filem pertama dengan runut bunyi (Anugerah Akademi Kehormat 1928)

Pelakon Terkenal

Penyanyi Terkenal