Pelakon, Pengarah dan Pelawak Alan Alda

Nama penuh: Alphonso Joseph D'Abruzzo
Profesion: Pelakon , Pengarah dan pelawak

kewarganegaraan: Amerika

Mengapa Terkenal: Peranan Alan Alda yang paling terkenal dan yang menjadikannya terkenal adalah sebagai Hawkeye Pierce, seorang doktor dalam siri TV M*A*S*H yang sangat berjaya dan popular, diadaptasi daripada Robert Altman filem. Alda membintangi siri ini dari 1973-1983, memenangi lima anugerah Emmy dan enam Golden Globe. Alda akhirnya menjadi sebahagian daripada pasukan penulis rancangan itu, menyumbang kepada 19 episod serta mengarahkan 32 episod.

Sejak M*A*S*H Alda mempunyai kerjaya yang panjang dan berjaya. Dia telah muncul dalam beberapa Woody Allen filem dan telah dicalonkan untuk Anugerah Akademi untuk Pelakon Pembantu Wanita Terbaik untuk Martin Scorsese 's 'The Aviator' (2004). Di TV dia menjadi pemain tetap dalam musim 2004 'The West Wing', yang mana dia juga memenangi Emmy. Baru-baru ini Alda muncul dalam filem terkenal 'Marriage Story (2019) karya Noah Baumbach.

Alda telah menerima pujian yang bertimbang rasa untuk karyanya di atas pentas di Broadway, termasuk dicalonkan untuk tiga anugerah Tony.

Alda juga telah dipuji atas usahanya untuk mempublikasikan kemajuan saintifik. Beliau merupakan hos rancangan TV 'Scientific American Frontiers' PBS selama 14 tahun dan pada tahun 2009 mengasaskan Alan Alda Centre for Communicating Science di Stony Brook University di mana beliau juga seorang profesor pelawat. Pada 2016 beliau telah dianugerahkan dengan Pingat Kebajikan Awam Akademi Sains Kebangsaan sebagai pengiktirafan atas usaha beliau untuk menyampaikan kemajuan dalam sains.

Pada tahun 2019 beliau telah dianugerahkan Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat Screen Actors Guild.

Dilahirkan: 28 Januari 1936
tempat lahir: NYC, New York, Amerika Syarikat
Umur: 85 tahun

Generasi: Generasi Senyap
Zodiak Cina: Tikus
Tanda Bintang: Aquarius

Peristiwa bersejarah

  • 1972-09-17 Komedi TV 'M*A*S*H', diadaptasi daripada filem, dibintangi oleh Alan Alda, Loretta Swit, Wayne Rogers, dan McLean Stevenson debut di CBS di AS
  • 1974-05-28 Anugerah Emmy ke-26: M*A*S*H, Alan Alda & Mary Tyler Moore menang, penyampaian Anugerah Siang Pertama dan 'The Autobiography of Miss Jane Pittman' memenangi 5 anugerah, termasuk Cicely Tyson untuk Persembahan Drama
  • 1975-03-03 Anugerah Pilihan Rakyat Pertama: John Wayne & Barbra Streisand menang (Gambar Bergerak) dan Alan Alda, Telly Savalas & Mary Tyler Moore menang (TV)
  • 1979-03-07 Anugerah Pilihan Rakyat Ke-5: Burt Reynolds & Olivia Newton-John menang (Gambar Bergerak) dan Alan Alda, Mary Tyler Moore & Carol Burnett menang (TV)
  • 1980-03-08 Anugerah Pilihan Rakyat Ke-6: Burt Reynolds & Jane Fonda menang (Gambar Bergerak) dan Alan Alda & Carol Burnett menang (TV)
  • 1981-03-09 Anugerah Pilihan Rakyat Ke-7: Clint Eastwood , Jane Fonda & Goldie Hawn menang (Gambar Bergerak) dan Alan Alda & Carol Burnett menang (TV)
  • 10-03-1982 Anugerah Pilihan Rakyat Ke-8: Burt Reynolds , Sally Field & Jane Fonda menang (Gambar Bergerak) dan Alan Alda & Barbara Mandrell menang (TV)
  • 1982-09-19 Anugerah Emmy ke-34: Hill St Blue, Barney Miller, Alan Alda & Carol Kane menang
  • 28-02-1983 Episod TV terakhir 'M*A*S*H', sebuah rancangan khas selama 2 jam arahan bintang siri Alan Alda bertajuk 'Selamat Tinggal, Perpisahan dan Amin', disiarkan (CBS); merekodkan 125 juta jam tangan di AS
  • 31-07-2018 Pelakon Alan Alda mendedahkan dia menghidap penyakit Parkinson selama 3 tahun, dalam temu bual dengan 'Pagi Ini' CBS

Pelakon Terkenal

Pelawak Terkenal