Saintis Komputer Alan Turing

Nama penuh: Alan Mathison Turing
Profesion: Komputer saintis

kewarganegaraan: Inggeris

Mengapa Terkenal: Turing ialah seorang saintis komputer dan penganalisis kriptografi yang sangat berpengaruh yang membangunkan mesin Turing, salah satu model teori komputer yang paling penting. Dalam hal ini beliau dianggap sebagai bapa kecerdasan buatan dan sains komputer.

Semasa Perang Dunia II Turing bekerja di ibu pejabat pemecah kod UK di Bletchley Park. Di sini dia memainkan peranan penting dalam memecahkan mesej Jerman berkod melalui mesin Enigma, yang kebanyakannya membantu pihak Berikat memenangi beberapa pertempuran penting. Satu anggaran meletakkan jumlah nyawa yang diselamatkan oleh kerja Turing sebanyak 14 juta.

Turing tidak pernah diiktiraf sepenuhnya semasa hayatnya kerana homoseksualnya, yang ketika itu merupakan jenayah di UK. Dia telah didakwa pada tahun 1952 dan menjalani pengebirian paksa sebagai hukuman. Dia meninggal dunia pada tahun 1954 akibat keracunan sianida, pada masa itu diputuskan sebagai bunuh diri tetapi mungkin tidak sengaja. Pada tahun 2009 kerajaan British secara rasmi meminta maaf kepada Turing, dan Queen Elizabeth II memberinya pengampunan pada 2013. Undang-undang Alan Turing dinamakan sempena namanya, yang memberikan pengampunan kepada lelaki yang disabitkan dengan homoseksual apabila ia adalah jenayah.

Dilahirkan: 23 Jun 1912
tempat lahir: London, England, United Kingdom

Generasi: Generasi Terhebat
Zodiak Cina: Tikus
Tanda Bintang: Kanser

Meninggal dunia: 7 Jun 1954 (berumur 41)
Sebab kematian: mungkin bunuh diri melalui sianida keracunan

Artikel dan Foto

  • Pada Nombor Boleh Dikira

    Pada Nombor Boleh Dikira

    Mengenai Nombor Boleh Dikira, dengan Aplikasi kepada Entscheidungsproblem, oleh Alan Turing
    28 Mei 1936

Peristiwa bersejarah

  • 1936-05-28 Alan Turing menyerahkan 'On Computable Numbers' untuk diterbitkan, di mana beliau menetapkan asas teori untuk komputer moden.
  • 1941-05-09 Perisikan British di Bletchley Park memecahkan kod pengintip Jerman selepas menangkap mesin Enigma di atas kapal cuaca Muenchen
  • 1952-08-14 Alan Turing's kertas pecah tanah tentang biologi matematik 'Asas Kimia Morfogenesis' diterbitkan

Biografi dan SumberSaintis Komputer Terkenal

Saintis Terkenal