Jeneral Jerman Albert Kesselring

Profesion: Jerman umum

kewarganegaraan: Jerman

Mengapa Terkenal: Dianggap sebagai salah seorang komander Nazi Jerman yang paling berkebolehan, Kesselring pada mulanya bertanggungjawab ke atas Luftwaffe semasa pencerobohan Poland pada 1939 dan Perancis pada 1940, serta dalam Pertempuran Britain dan pencerobohan Soviet Union pada 1941.

Beliau dilantik sebagai Panglima Selatan pada November 1941 dengan tanggungjawab untuk operasi di Afrika dan Itali. Dalam yang terakhir dia melaksanakan pertahanan yang kuat terhadap kemaraan Berikat dan telah cedera pada Oktober 1944. Dia dilantik sebagai Panglima Barat pada bulan terakhir perang, mengambil alih daripada Gerd von Runstedt.

Selepas perang dia dibicarakan kerana jenayah perang yang dilakukan di bawah pengawasannya dan dipenjarakan, kemudian dibebaskan. Walaupun Kesselring adalah salah seorang komander paling popular dengan pangkat dan fail Jerman, dan mendapat penghormatan daripada komander Bersekutu kerana kecemerlangan taktikalnya, reputasinya dicemari oleh pembunuhan beramai-ramai yang dilakukan oleh tentera di bawah komandonya di Itali.

Dilahirkan: 30 November 1885
tempat lahir: Marktsteft, Bavaria, Empayar Jerman

Generasi: Generasi Hilang
Tanda Bintang: Sagittarius

Meninggal dunia: 16 Julai 1960 (berumur 74 tahun)


Peristiwa bersejarah

  • 1945-03-10 Fieldmarshal Albert Kesselring berjaya Gerd von Rundstedt sebagai komander Komando Tentera Jerman di Barat

Jeneral Terkenal