Subjek Perubatan Manusia Albert Stevens

Profesion: Subjek Perubatan Manusia

kewarganegaraan: Amerika

Mengapa Terkenal: Stevens, yang dikenali sebagai pesakit CAL-1, adalah subjek eksperimen sinaran manusia yang tidak beretika yang dijalankan oleh Dr. Joseph Gilbert Hamilton di Amerika sebagai sebahagian daripada Projek Manhattan pada Mei 1945. Beliau terkenal kerana terselamat daripada dos radiasi terkumpul tertinggi yang pernah diterima oleh sesiapa pun.

Stevens dipilih untuk eksperimen itu kerana dianggap dia menghidap kanser perut. Bagaimanapun, empat hari selepas disuntik dengan isotop plutonium, tanpa pengetahuan atau kebenarannya, didapati dia hanya mengalami ulser perut.

Stevens disuntik dengan 131 kBq (3.55 µCi) plutonium. Plutonium, walaupun mengalami pereputan radioaktif, kekal di dalam badannya sepanjang hayatnya.

Sepanjang baki 20 tahun hidupnya, dia mengumpul dos sinaran berkesan sebanyak 6400 rem. Dos tahunan semasa yang dibenarkan untuk pekerja sinaran di Amerika Syarikat ialah 5 rem. Dos tahunan Steven adalah kira-kira 60 kali ganda jumlah ini.

Kes Stevens hanya dibeli oleh wartawan Eileen Welsome artikel 'The Plutonium Experiment' yang diterbitkan pada tahun 1993 (Pultizer Prize 1994).

tempat lahir: , KEGUNAAN

Meninggal dunia: 9 Januari 1966
Sebab kematian: Penyakit jantung


Peristiwa bersejarah

  • 1945-05-14 Pakar Perubatan Joseph G. Hamilton menyuntik pesakit kanser yang salah didiagnosis Albert Stevens (CAL-1) dengan 131 kBq (3.55 µCi) plutonium tanpa pengetahuannya. Stevens hidup 20 tahun lagi, bertahan dalam dos radiasi terkumpul tertinggi yang diketahui dalam mana-mana manusia

Orang Terkenal yang Meninggal Dunia Kerana Sakit Jantung