Raja Macedonia dan Penakluk Parsi Alexander Agung

Profesion: Macedonia Raja dan Penakluk Parsi

kewarganegaraan: bahasa Yunani

Mengapa Terkenal: Pada usia tiga puluh tahun, Alexander mencipta salah satu empayar terbesar di dunia purba, membentang dari Laut Ionia ke Himalaya. Tidak terkalahkan dalam pertempuran semasa hayatnya, dia diangkat sebagai salah seorang komander tentera terhebat dalam sejarah.

Anak lelaki Philip II dari Macedon, sebuah kerajaan Yunani utara yang telah menguasai seluruh Yunani, Alexander telah dibimbing oleh ahli falsafah Aristotle sebelum menggantikan bapanya selepas kematiannya pada hanya 20 pada 336 SM.

Pada 334 SM Alexander memulakan kempen menentang Empayar Parsi yang semakin lemah tetapi masih berkuasa dengan 40,000 orang. Mengetuai tenteranya secara peribadi dia mengalahkan pasukan Parsi di sepanjang pantai Ionia dan di Mesir sebelum secara komprehensif mengalahkan Parsi dengan tentera yang lebih kecil pada Pertempuran Gaugamela pada 331 SM.

Alexander meneruskan untuk mengalahkan Bactria, mengahwini Roxana, anak perempuan pemimpin Bactrian dalam perkahwinan besar-besaran. Pada tahun 327 SM dia bahkan menyeberangi Sungai Indus untuk menyerang India sebelum berpatah balik.

Genius Alexander berada dalam menakluk wilayah dan usahanya untuk menubuhkan empayar jangka panjang tidak bertahan lama. Kematiannya yang awal dan misteri, mungkin akibat demam atau keracunan pada 323 SM, juga membawa kepada perpecahan empayarnya. Bagaimanapun imejnya sebagai wira emas yang menakluki segala-galanya akan menetapkan templat untuk seorang pemimpin di dunia Greco-Rom selama-lamanya.

Dilahirkan: 20 Julai 356 SM
tempat lahir: Pella, Macedonia (Green moden)
Tanda Bintang: Kanser

Meninggal dunia: 10 Jun 323 SM (berumur 32 tahun)
Sebab kematian: Disyaki keracunan

Artikel dan Foto

  • Pertempuran Granicus

    Pertempuran Granicus

    Orang Yunani menyeberangi Granique, yang menutup pintu masuk ke Asia, walaupun batang pokok berkumpul di tebing sungai
    22 Mei 334 SM

Peristiwa bersejarah

  • 0334-05-22 SM Tentera Macedonia Alexander Agung mengalahkan Darius III dari Parsi dalam Pertempuran Granicus
  • 0331-10-01 SM Alexander Agung mengalahkan Darius III dari Parsi dalam Pertempuran Gaugamela

Raja Terkenal