Tsarevich dari Rusia Alexei Nikolaevich

Profesion: Tsar evich Rusia

kewarganegaraan: bahasa Rusia

Mengapa Terkenal: Alexei adalah Tsarevich terakhir Rusia, pewaris takhta Rusia. Bapanya, Nicholas II , ialah Tsar terakhir.

Dia terkenal mempunyai hemofilia, yang secara langsung menyumbang kepada kejatuhan monarki Rusia. Pergantungan ibunya kepada mistik Grigori Rasputin untuk menyembuhkan Tsarevich membawa kepada pelbagai khabar angin kesat tentang pengaruh Rasputin terhadap monarki dan keluarga diraja. Ini membantu memburukkan institusi, terutamanya semasa Perang Dunia I.

Akhirnya Alexei telah ditahan bersama seluruh keluarganya berikutan Revolusi Rusia 1917 dan dihukum bunuh sejurus sebelum hari lahirnya yang keempat belas pada 17 Julai 1918.

Dilahirkan: 12 Ogos 1904
tempat lahir: St. Petersburg, Gabenor St. Petersburg, Empayar Rusia

Generasi: Generasi Terhebat
Zodiak Cina: Naga
Tanda Bintang: Leo

Meninggal dunia: 17 Julai 1918 (berumur 13 tahun)
Sebab kematian: Pembunuhan

Artikel dan Foto

  • Pelaksanaan Romanov

    Pelaksanaan Romanov

    Bilik bawah tanah di Rumah Ipatiev di mana keluarga diraja Romanov dan kakitangan mereka dihukum bunuh. Lubang di dinding adalah dari penyiasat yang mencari peluru.
    17 Julai 1918

Peristiwa bersejarah

  • 1918-07-17 Keluarga diraja Romanov dan beberapa orang penahan mereka dihukum bunuh oleh skuad penembak Bolshevik di ruang bawah tanah Rumah Ipatiev, di Yekaterinburg, Siberia
  • 30-04-2008 Dua mayat rangka ditemui berhampiran Ekaterinburg, Rusia, disahkan oleh saintis Rusia sebagai mayat Alexei Nikolaevich, Tsarevich dari Rusia dan salah seorang adik perempuannya

Raja Terkenal