Raja Anglo-Saxon dan Raja Wessex Alfred the Great

Profesion: Raja daripada Anglo-Saxon dan Raja daripada Wessex

kewarganegaraan: Inggeris

Mengapa Terkenal: Alfred the Great memerintah pertama kali sebagai Raja Saxon Barat dari 23 April 871, sehingga sekitar 886, apabila dia menjadi Raja Anglo-Saxon. Walaupun dia bukan orang pertama yang menggayakan dirinya dengan cara ini, keturunannya adalah barisan pertama yang tidak terputus (Rumah Wessex) yang memerintah seluruh England.

Alfred dianggap sebagai salah seorang raja Inggeris yang hebat. Dia diingati kerana telah menangkis pencerobohan Viking ke atas Tentera Kafir Besar di Pertempuran Edington pada tahun 878. Dia menghalang penaklukan keseluruhan Viking ke atas England dan mencapai persetujuan di mana 'Danelaw' ditubuhkan di utara England dan seluruh Wessex dan wilayahnya. tanggungan mengekalkan kemerdekaan. Di bawah perjanjian ini, pemimpin Viking Guthrum juga memeluk agama Kristian.

Sebagai tambahan kepada kejayaan ketenteraannya, Alfred memperjuangkan pendidikan, dan menegaskan bahawa persekolahan dilakukan dalam bahasa Inggeris dan bukannya Latin, dan telah meningkatkan struktur perundangan dan ketenteraan kerajaannya. Dia dihormati oleh rakyatnya kerana telah meningkatkan kualiti hidup mereka dan kerana menjadi pemerintah yang berkepala dingin dan penuh belas kasihan.

Pada tahun 2002 dia berada di kedudukan ke-14 dalam tinjauan pendapat 100 Orang Britain Terhebat.

tempat lahir: Wantage, Berkshire (kini Oxfordshire), Kerajaan Wessex

Meninggal dunia: 26 Oktober 900


Peristiwa bersejarah

  • 0871-01-08 Pertempuran Ashdown: Ethelred I dari Wessex dan abangnya Alfred the Great menewaskan tentera Denmark yang menyerang
  • 0878-05-06 Pertempuran Edington: Alfred the Great dan tentera Saxon Baratnya mengalahkan tentera Viking Guthrum the Old [tarikh terawal mungkin]

Raja Terkenal