Pemimpin Nazi dan Jeneral WWII Alfred Jodl

Nama penuh: Alfred Josef Ferdinand Jodl
Profesion: Pemimpin Nazi dan Perang Dunia Kedua umum

kewarganegaraan: Jerman

Mengapa Terkenal: Jodl adalah ketua Komando Tinggi Jerman untuk keseluruhan Perang Dunia II. Dalam kedudukan ini dia menyelia keseluruhan usaha perang Nazi. Dia menandatangani Perintah Komando, di mana mana-mana komando Bersekutu yang ditangkap akan ditembak serta-merta, dan Perintah Komisar, di mana semua komisar Soviet yang ditangkap akan ditembak.

Selepas kejatuhan usaha perang Nazi Jerman, Jodl menandatangani penyerahan tanpa syarat pasukan Jerman pada 8 Mei 1945, menamatkan perang.

Berikutan ini dia dibicarakan di Nuremberg, didapati bersalah dan dijatuhi hukuman mati; dia dihukum gantung pada Oktober 1946.

Dilahirkan: 10 Mei 1890
tempat lahir: Würzburg, Bavaria, Empayar Jerman

Generasi: Generasi Hilang
Tanda Bintang: Taurus

Meninggal dunia: 16 Oktober 1946 (berumur 56 tahun)
Sebab kematian: Digantung

Artikel dan Foto

  • Percubaan Nuremberg

    Percubaan Nuremberg

    Hermann Goering dalam perbicaraan di Perbicaraan Nuremberg. Dia kemudiannya akan dijatuhkan hukuman mati, tetapi membunuh diri pada malam sebelum hukumannya dijalankan.
    30 September 1946

Peristiwa bersejarah

  • 1945-05-07 Perang Dunia II: Penyerahan Jerman tanpa syarat kepada pihak Berikat yang ditandatangani oleh Jeneral Alfred Jodl di Rheims
  • 16-10-1946 10 pemimpin Nazi digantung sebagai penjenayah perang selepas perbicaraan perang Nuremberg, termasuk Wilhelm Keitel , Joachim von Ribbentrop dan Alfred Jodl

Jeneral Terkenal

Jeneral Perang Dunia II yang terkenal