Suffragist Alice Paul

Profesion: Suffragist

kewarganegaraan: Amerika

Mengapa Terkenal: Ibu Alice Paul ialah ahli Persatuan Hak Pilih Wanita Amerika Kebangsaan, dan melaluinya Paul mengetahui tentang pergerakan hak pilih wanita.

Selepas menamatkan pengajian dari Kolej Swarthmore, yang diasaskan bersama oleh datuknya, Paul terus bekerja dalam kerja sosial untuk seketika. Akhirnya dia membuat kesimpulan bahawa ini bukan cara untuk membuat perubahan yang nyata, yang menyebabkan dia mencari jalan lain untuk usahanya.

Paul akhirnya berpindah ke London untuk belajar sosiologi dan ekonomi di London School of Economics, di sini dia terlibat dengan pergerakan hak mengundi Inggeris dan merupakan peserta tetap dalam demonstrasi dan perarakan. Di sinilah dia bertemu Lucy Burns , dengan siapa dia akan kembali ke Amerika dan menubuhkan Parti Wanita Kebangsaan.

Akhirnya penglibatan bersemangat Paul dalam gerakan hak pilih wanita membuahkan hasil dengan kelulusan Pindaan ke-19 pada tahun 1920.

Kemudian Paul juga akan menyumbang kepada perjuangan untuk Pindaan Hak Sama rata, yang menegaskan: 'Kesaksamaan hak di bawah undang-undang tidak akan dinafikan atau diringkaskan oleh Amerika Syarikat atau oleh mana-mana negeri kerana seks.'

Semasa pergerakan ERA masih berjalan, Paul berjaya menambah perlindungan untuk wanita pada Akta Hak Sivil 1964.

Dilahirkan: 11 Januari 1885
tempat lahir: Perbandaran Mount Laurel, New Jersey, Amerika Syarikat

Generasi: Generasi Hilang
Tanda Bintang: Capricorn

Meninggal dunia: 9 Julai 1977 (berumur 92)

Artikel dan Foto

  • Perarakan Hak Pilih Wanita

    Perarakan Hak Pilih Wanita

    Inez Milholland di ketua Perarakan Hak Pilih Wanita melalui Washington, DC
    3 Mac 1913

Peristiwa bersejarah

  • 03-03-1913 perarakan hak pilih wanita melalui Washington, D.C. yang dianjurkan oleh Alice Paul dan Lucy Burns dan dipimpin oleh Inez Milholland . Ida B. Perigi berarak dengan delegasi Illinoisnya walaupun orang kulit hitam diarah berarak di bahagian berasingan.
  • 1917-01-10 Memilih protes pertama 'Silent Sentinels' di luar Rumah Putih, di Washington yang diketuai oleh Alice Paul dan Parti Wanita Kebangsaan
  • 20-10-1917, Alice Paul memulakan hukuman penjara 7 bulan kerana berpiket secara aman menyokong Pindaan Hak mengundi wanita di White House di Washington, D.C.

Ahli Suffragist dan Suffragette yang terkenal