Pelakon dan Aktivis Alyssa Milano

Nama penuh: Alyssa Jayne Milano
Profesion: pelakon dan Aktivis

kewarganegaraan: Amerika

Mengapa Terkenal: Alyssa Milano memulakan kerjaya lakonannya pada usia 7 tahun dalam produksi jelajah 'Annie'. Dia menjadi seorang pelakon kanak-kanak dan dewasa yang berjaya muncul bersama Tony Danza di TV dalam 'Who's the Boss', 'Melrose Place' dan membintangi 'Charmed'.

Milano juga seorang aktivis hak asasi manusia yang terkenal. Beliau ialah Duta Muhibah UNICEF Amerika dan telah bekerja untuk organisasi itu sejak 2004.

Pada tahun 2017, dia menyalakan pergerakan #MeToo apabila dia menghantar tweet meminta wanita lain untuk mengatakan sama ada mereka juga pernah mengalami gangguan dan serangan seksual. Milano telah berkempen untuk beberapa calon Demokrat dan bercakap pada Mac Wanita 2018. Pada 2019, dia secara kontroversi menyeru 'mogok seks' sebagai tindak balas kepada rang undang-undang 'degupan jantung' Georgia, yang melarang pengguguran selepas enam minggu.

Lahir: 19 Disember 1972
tempat lahir: Brooklyn, New York, Amerika Syarikat
Umur: 48 tahun

Generasi: Generasi X
Zodiak Cina: Tikus
Tanda Bintang: Sagittarius

Kehidupan Berkahwin

  • 15-08-2009 Pelakon cantik Alyssa Milano (39) berkahwin dengan ejen CAA David Bugliari di Bernardsville, New Jersey

Peristiwa bersejarah

  • 15-10-2017 Tweet Pelakon Alyssa Milano 'Jika anda pernah diganggu atau diserang secara seksual, tulis 'saya juga'' menggesa banyak balasan di Facebook, Instagram dan Twitter
  • 11-05-2019 Pelakon Amerika dan aktivis #MeToo Alyssa Milano menggesa wanita melakukan 'mogok seks' selepas negeri Georgia meluluskan undang-undang pengguguran baharu

Pelakon terkenal