Jeneral Grant berjabat tangan Jeneral Lee saingannya di rumah Wilmer McLean. Lukisan oleh Thomas NastJeneral Grant berjabat tangan Jeneral Lee saingannya di rumah Wilmer McLean. Lukisan oleh Thomas Nast

9 April 1865 — Apabila Perang Saudara Amerika meletus pada tahun 1861, petani berusia 46 tahun Wilmer McLean terlalu tua untuk menyertai tentera Gabungan. Terutamanya, dia mahukan kedamaian dan ketenangan.

Tetapi pertempuran besar pertama perang telah berlaku di tanah ladangnya di Manassas Junction, Virginia, mendorongnya untuk memindahkan keluarganya ke padang rumput yang lebih selamat. Dia menemui sebuah dusun kecil yang aman bernama Appomattox Court House 120 batu jauhnya.

Ironinya, di sana, di rumah McLean, jeneral tertinggi dari setiap pihak akan bertemu empat tahun kemudian untuk menamatkan konflik.

E.P. Alexander, seorang askar yang menceritakan pengalaman perangnya dalam Military Memoirs Of A Confederate, menyatakan: 'McLean adalah satu-satunya lelaki yang pernah mengalami pertempuran besar pertama dalam peperangan yang berlaku di halaman depannya dan penyerahan itu ditandatangani empat tahun kemudian dalam ruang tamu.” Dan dia bukan seorang askar!

Tentera gabungan, yang diketuai oleh Jeneral Robert E Lee, telah melancarkan serangan terakhir mereka dalam perang pada pagi 9 April 1865 di Appomattox Court House. Ia gagal. Dan apabila Lee mengetahui bahawa pasukan infantri Union beramai-ramai, disokong oleh meriam, berada di hadapan dan di belakang tenteranya yang kehabisan 12,500 orang yang kelaparan dan keletihan, dia tahu permainan telah tamat.

'Tiada apa yang perlu saya lakukan selain pergi dan berjumpa dengan Jeneral Grant - dan saya lebih rela mati seribu kematian,' kata Lee kepada seorang pembantu.

Kolonel Konfederasi Charles Marshall masuk ke Rumah Mahkamah Appomattox dan bertanya kepada lelaki pertama yang dilihatnya sama ada dia tahu tempat yang sesuai untuk pertemuan antara komander Kesatuan dan Gabungan. Lelaki yang bercakap dengannya tidak lain dan tidak bukan ialah Wilmer McLean!

Selepas Marshall menolak rumah bata usang dan tidak berperabot yang ditunjukkan kepadanya, McLean dengan berat hati menawarkan rumahnya sendiri yang selesa dan dilengkapi dengan baik.

Kemudian pada pukul 1.30 tengah hari Grant memasuki ruang tamu McLean dan pergi segera untuk berjabat tangan Lee. Grant, awal 40-an, memakai pakaian seragam berlumpur dan berdebu kerana bagasinya tidak mengejarnya di hadapan. Lee, lewat 50-an, didandan rapi dengan pakaian seragam dengan butang tembaga yang digilap dan pedang yang dipasang emas.

Dan di sana, penyerahan Tentera Virginia Utara telah ditandatangani. Rumah McLean telah menjadi, sebenarnya, sepasang penamat kepada konflik besar itu.

Tiga hari kemudian, satu upacara rasmi menandakan pembubaran tentera Lee dan parol anak buahnya, menamatkan perang di Virginia. Peristiwa di Rumah Mahkamah Appomattox mencetuskan penyerahan yang serupa di seluruh selatan, menamatkan Perang Saudara.

Ia telah mengorbankan nyawa 620,000 orang - lebih daripada jumlah kematian gabungan semua perang Amerika yang lain dari Revolusi melalui dua Perang Dunia ke Korea, Vietnam dan dua Perang Teluk.

Diterbitkan: 19 Mac 2021


Artikel dan Foto Berkaitan

Orang Terkenal Berkaitan

Artikel mengenai Peristiwa pada bulan April