Orang ramai berkumpul di Owensboro untuk menonton pelaksanaan Rainey BethheaOrang ramai berkumpul di Owensboro untuk menonton pelaksanaan Rainey Bethhea

14 Ogos 1936 — Orang ramai yang dianggarkan seramai 10,000 hingga 20,000 berkumpul di Owensboro, Kentucky pada hari ini untuk menyaksikan penggantungan awam terakhir di Amerika Syarikat. Hakikat bahawa banduan itu adalah seorang lelaki kulit hitam muda dan bahawa sheriff yang mengawasi pelaksanaan hukuman itu adalah seorang wanita kulit putih meningkatkan minat orang ramai dan akhbar. Wartawan dari seluruh negara tiba untuk membuat liputan.

Rainey Bethhea, berusia 22 tahun, didapati bersalah merogol seorang balu kulit putih yang kaya, Lischia Edwards, 70 tahun. Seorang jiran gagal mendapat jawapan apabila dia mengetuk pintu rumahnya pada pagi Ahad pada akhir Jun, bimbang dia tidak pergi ke gereja. Puan Edwards kemudian ditemui mati di atas katilnya, koroner kemudian mengisytiharkan bahawa dia telah dicekik dan dirogol pada malam sebelumnya.

Bethhea, yang mempunyai rekod jenayah kerana pecah rumah, telah bekerja sebagai pelayan untuk beberapa keluarga Owensboro dan telah bekerja di bangunan pangsapuri tempat Puan Edwards tinggal. Dia menjadi suspek utama apabila cincin murah miliknya ditemui di dalam biliknya.

Selepas ditangkap Bethhea mengaku melakukan jenayah itu dan mengaku mencuri barang kemas milik Puan Edwards.

Di bawah undang-undang negeri Kentucky pada masa itu, sabitan atas kesalahan merompak dan membunuh akan mengakibatkan pelaksanaan hukuman mati di penjara negeri, tetapi pihak pendakwaan, yang mahukan hukuman mati itu dilakukan di Owensboro, hanya meneruskan dengan tuduhan merogol. Ini membawa kemungkinan hukuman gantung awam, memuaskan nafsu segelintir penduduk bandar untuk membalas dendam.

Pada perbicaraannya di mahkamah yang penuh sesak Bethhea mengaku bersalah. Pihak pendakwaan masih membentangkan fakta kepada juri kerana mereka perlu memutuskan hukuman itu. Tiada pembelaan.

Hakim mengarahkan juri bahawa satu-satunya tugas mereka adalah memutuskan sama ada Bethea perlu dipenjara antara 10 hingga 20 tahun atau hukuman mati. Mereka mengambil masa kurang daripada lima minit untuk memutuskan bahawa dia harus dihukum gantung.

Ini bukan berita baik untuk Florence Thompson. Dia telah mengambil alih tugas sheriff daripada suaminya yang telah meninggal dunia tiga bulan sebelumnya. Sheriff Thompson, ibu kepada empat orang anak, dijangka menjadi algojo wanita pertama dalam sejarah Amerika Syarikat kerana dalam undang-undang adalah menjadi kewajipannya untuk mencetuskan perangkap. Tetapi dia ditolak oleh idea itu dan berkata demikian secara terbuka.

Dia kemudian menerima ugutan bunuh dan dipersetujui dia boleh meminta seseorang untuk melakukan kerja untuknya. Maka pegawai polis bersara Arthur Hash telah diupah oleh Sheriff Thompson untuk menarik tuil.

Menganjurkan keseluruhan urusan buruk itu ialah seorang petani Illinois bernama G. Phil Hanna yang telah menyelia kira-kira 70 hukuman gantung. Dia tertarik dengan pengejaran mengerikan itu apabila melihat pelaksanaan yang gagal yang menyebabkan penderitaan besar bagi mangsa. Selepas mengkaji cara menggantung seseorang seperikemanusiaan yang mungkin dia mula menawarkan perkhidmatannya.

Di Owensboro Hanna melaraskan tali di leher Bethea dan memberi isyarat kepada Hash untuk menarik tuas. Tetapi Hash dilaporkan mabuk dan gagal disedari. Hanna menjerit, 'Lakukan sekarang!' Maka salah satu hukuman mati yang paling memalukan di Amerika telah berakhir.

Banyak akhbar mengecam 'karnival sadisme' dengan mengatakan bahawa orang ramai terlalu menikmatinya. Tetapi mereka juga membawa sejumlah besar surat kemarahan, penulis memberitahu malu mereka bahawa perkara seperti itu boleh berlaku di Kentucky. Dua tahun kemudian kerajaan memansuhkan hukuman mati awam.

Diterbitkan: 11 Ogos 2018


Artikel dan Foto Berkaitan

  • George Stinney Dibunuh

    George Stinney Dibunuh

    Tembakan mug budak lelaki Afrika Amerika berusia 14 tahun George Stinney yang merupakan warga Amerika termuda yang dihukum bunuh pada 16 Jun 1944

Artikel mengenai Peristiwa pada bulan Ogos