Pakar Perubatan dan Anatomi Andreas Vesalius

Profesion: Doktor dan Ahli Anatomi

kewarganegaraan: Flemish

Mengapa Terkenal: Kemasyhuran Andreas Vesalius bukan terletak pada satu tetapi dua pencapaian utama; penubuhan kajian Anatomi berdasarkan pemerhatian dan penerbitan teks anatomi yang akan mengubah bukan sahaja perubatan tetapi penerbitan buku selama-lamanya.

Dilahirkan di Brussel, Vesalius belajar dan mengajar di universiti progresif yang berprestij di Leuven, Paris dan Padua. Dengan membedah mayat sendiri, dia mempersoalkan tulisan pakar perubatan Yunani yang hebat Galen, yang ajarannya masih standard 1300 tahun kemudian. Veralius menyedari pengajaran Galen berdasarkan pembedahan haiwan bukan manusia.

Vesalius, semasa mengajar di Venice telah mula menerbitkan ilustrasi anatomi untuk menyokong pengajarannya. Pada tahun 1543 beliau mengambil lebih jauh lagi penerbitan 'De Humani Corporis Fabrica Libri Septem (Pada Fabrik Tubuh Manusia dalam Tujuh Jilid)'. Buku revolusioner ini mengandungi lebih 600 ilustrasi badan, mempersembahkan badan bukan sahaja dalam cara naturalistik tetapi juga artistik, dan ilustrasi bercampur dengan teks. Ia dibuat menggunakan blok kayu, mungkin hasil kerja artis Flemish artis Flemish, Jan Stephan van Calcar.

Vesalius mempersembahkan karyanya kepada Maharaja Rom Suci Charles lwn , yang memberinya jawatan sebagai doktor kepada keluarga diraja. Dia meninggal dunia pada tahun 1564 dalam perjalanan pulang dari melawat Jerusalem.

Dilahirkan: 31 Disember 1514
tempat lahir: Brussels, Belgium, Empayar Rom Suci
Tanda Bintang: Capricorn

Meninggal dunia: 2 Oktober 1564 (berumur 49)
Sebab kematian: Menjadi sakit selepas kapal karam di pulau Zakynthos


Artikel dan Foto

  • Latar hadapan badan manusia

    Latar hadapan badan manusia

    Andreas Starr
    1 Jun 1543

Peristiwa bersejarah

  • 1543-06-01 Pakar perubatan Flemish Andreas Vesalius menerbitkan 'De humani corporis fabrica (Pada fabrik tubuh manusia dalam tujuh buku)' satu langkah besar ke hadapan dalam memahami anatomi manusia [tarikh mewakili tarikh tepat penerbitan tidak diketahui]

Biografi dan SumberPakar Perubatan Terkenal