Lanun Anne Bonny

Profesion: lanun

kewarganegaraan: Irish

Mengapa Terkenal: Seorang lanun terkenal di Caribbean antara 1718 dan 1720, dia berjuang di bawah perintah ' Calico Jack ' Rackham.

Dia dilahirkan berhampiran Cork, Ireland mungkin sekitar tahun 1700 (tarikh kami adalah anggaran), hasil daripada hubungan sulit antara seorang peguam Inggeris dan pembantu rumahnya. Dia akhirnya terpaksa membawa Anne dan ibunya ke Amerika untuk melarikan diri dari gosip yang dicipta oleh kelahirannya.

Bersama dengan sesama lanun wanita Mary Baca , dia adalah salah seorang lanun Rackham yang paling hebat, bergaduh, mengutuk dan minum dengan yang terbaik daripada mereka.

Dia ditangkap bersama kru Rackham yang lain pada tahun 1720 dan dijatuhi hukuman mati, walaupun hukumannya telah diringankan kerana dia hamil.

Bonny juga telah menjadi inspirasi untuk banyak cerita, buku, filem dan lagu selama bertahun-tahun.

Dilahirkan: 8 Mac 1702
tempat lahir: Kinsale, Ireland
Tanda Bintang: Pisces

Meninggal dunia: 22 April 1782 (berumur 80 tahun)

Peristiwa bersejarah

  • 1720-11-15 Lanun Anne Bonny, Mary Baca , dan John Rackham ditangkap oleh Kapten Jonathan Barnet dan dibawa ke Spanish Town, Jamaica, untuk dibicarakan
  • 1720-11-28 Anne Bonny dan Mary Baca dibicarakan, didapati bersalah kerana merompak, dan dijatuhi hukuman mati di Spanish Town, Jamaica, walaupun kehamilan mereka yang ditemui menyebabkan mereka kekal hukuman mati.

Lanun Terkenal