Pakar Bedah Plastik Archibald McIndoe

Nama penuh: Tuan Archibald Hector McIndoe
Profesion: plastik pakar bedah

kewarganegaraan: British New Zealand

Mengapa Terkenal: Pakar bedah plastik kelahiran New Zealand Archibald McIndoe menghabiskan kerjaya awalnya bekerja di klinik Mayo di AS dan di bawah sepupunya sendiri Harold Gillies , yang telah membangunkan teknik perintis untuk merawat askar semasa Perang Dunia Pertama. Semasa meletusnya Perang Dunia Kedua, beliau membuka Pusat Pembedahan Plastik dan Rahang di Ratu victoria Hospital di East Grinstead, Sussex. Di sana dia mencipta rawatan inovatif untuk juruterbang yang mengalami luka bakar dan kecacatan yang serius.

McIndoe juga menggalakkan pemulihan dan integrasi pesakitnya kembali ke dalam masyarakat, dengan menggesa mereka untuk membentuk Kelab Babi Guinea sendiri dan menyertai acara sosial mereka.

McIndoe telah dinobatkan sebagai kesatria pada tahun 1947 untuk kerjanya. Di kemudian hari, beliau adalah salah seorang pengasas Persatuan Pakar Bedah Plastik British (BAPS) dan akan berkhidmat sebagai Presidennya. Dia meninggal dunia akibat serangan jantung pada tahun 1960 pada usia 59 tahun.

Lahir: 4 Mei 1900
tempat lahir: Dunedin, New Zealand

Generasi: Generasi Hilang
Zodiak Cina: Tikus
Tanda Bintang: Taurus

Meninggal dunia: 12 April 1960 (berumur 59)
Sebab kematian: Meninggal dunia dalam dirinya tidur daripada a serangan jantung pada malam 11-12 April

Artikel dan Foto

Peristiwa bersejarah

  • 1939-09-04 Pakar Bedah Archibald McIndoe menubuhkan Pusat Pembedahan Plastik dan Rahang baharu di Ratu victoria Hospital, East Grinstead, England untuk merawat tentera udara yang cedera
  • 1941-07-20 Bentuk Kelab Guinea Pig, diperbuat daripada tentera udara yang cedera parah yang dirawat oleh Archibald McIndoe di Ratu victoria Hospital, Grinstead Timur, England

Biografi dan SumberPakar Perubatan Terkenal