Ahli Matematik dan Pencipta Archimedes

Profesion: ahli matematik dan Pencipta

kewarganegaraan: bahasa Yunani

Mengapa Terkenal: Archimedes ialah ahli matematik dan pencipta paling terkenal dari Dunia Klasik. Dia dilahirkan dan menjalani sebahagian besar hidupnya di bandar Yunani Syracuse di pulau Sicily, kecuali mungkin menghabiskan masa di bandar ilmiah Mesir, Alexandria.

Pencapaian matematik Archimedes termasuk ciptaan Skru Archimedean, yang masih digunakan hari ini, yang menaikkan air di atas tanah. Beliau juga mengusahakan cara mengira isipadu sfera, anggaran awal pi dan prinsip tuil dan takal sebatian. Dia merumuskan prinsip Archimedes di mana objek yang direndam dalam cecair kehilangan berat sama dengan berat jumlah cecair yang disesarkannya, kononnya mendapati ini apabila dia melompat keluar dari tab mandi sambil menangis 'Eureka'.

Archimedes memainkan peranan penting dalam mempertahankan kotanya menentang orang Rom pada 212 SM semasa Perang Punic Kedua. Dia dikreditkan dengan mencipta lastik baru dan kren khas untuk mencengkam dan menterbalikkan kapal. Walaupun diarahkan untuk menyelamatkan nyawanya, Archimedes telah dibunuh oleh tentera apabila orang Rom akhirnya menyerbu dan menakluki kota itu.

tempat lahir: Syracuse, Syracuse

Sebab kematian: Dibunuh semasa dikepung


Peristiwa bersejarah

  • 2008-10-29 Archimedes Palimpsest abad ke-10, menampilkan karya Archimedes yang hilang, tersedia secara percuma di web, 10 tahun selepas dibeli oleh tokoh teknologi yang tidak diketahui

Pencipta Terkenal

Ahli Matematik terkenal