Ahli falsafah Aristotle

Profesion: ahli falsafah

kewarganegaraan: bahasa Yunani

Mengapa Terkenal: Dilahirkan pada 384 SM di bandar barat laut Stagira, Aristotle telah dihantar ke Athens untuk belajar di Akademi Plato. Selepas kematian Plato pada 347 SM, dia meninggalkan kota itu bekerja di tempat lain sehingga pada tahun 343 atas permintaan Raja Philip Macedon dia pergi untuk mengajar Alexander muda, kemudian Alexander the Great .

Tidak jelas berapa lama dia mengajar Alexander tetapi tinggal di Macedon sehingga 335 SM apabila dia kembali ke Athens untuk menubuhkan sekolahnya sendiri, yang kemudiannya dipanggil Lyceum. Lyceum mengajar pelbagai topik dan murid-muridnya dipanggil Peripatetics kerana tabiat Aristotle berjalan semasa dia mengajar. Nota Aristotle dan manuskrip terkumpul lain membentuk perpustakaan penting yang sebahagiannya masih hidup untuk diterjemahkan dan diedarkan dan yang menjadi asas kepada falsafah Barat.

Kajian falsafah Aristotle sendiri terdiri daripada etika, teori politik dan metafizik. Penyelidikan dan penulisan Aristotle merangkumi pelbagai kajian ilmiah, termasuk kebanyakan sains, dalam mata pelajaran seperti biologi, botani, kimia, retorik dan zoologi.

Meninggal dunia: 7 Mac 322 SM


Peristiwa bersejarah


Ahli Falsafah Terkenal