Ahli Politik Ireland dan Pengasas Sinn Féin Arthur Griffith

Profesion: Ahli Politik Ireland dan Pengasas Sinn Féin

kewarganegaraan: Irish

Mengapa Terkenal: Griffith ialah seorang penulis Ireland yang banyak terlibat dalam gerakan kemerdekaan Ireland. Beliau mengasaskan parti politik Sinn Féin ('[Kami] Sendiri') pada tahun 1905.

Walaupun Griffith tidak terlibat dalam Easter Rising 1916, dia telah ditangkap selepas itu; dari sana dia berusaha untuk mengembangkan Sinn Féin, yang memainkan peranan utama dalam politik Ireland.

Apabila Sinn Féin memenangi kemenangan besar dalam pilihan raya pada tahun 1918, mereka enggan mengambil bahagian dalam kerajaan Westminster dan sebaliknya menubuhkan parlimen mereka sendiri: Dáil Éireann. Di sini Griffith berkhidmat sebagai Menteri Dalam Negeri dari 1919–1921 dan Menteri Luar Negeri dari 1921–1922.

Sebagai pengerusi delegasi Ireland, Griffith menandatangani Perjanjian Anglo-Irish yang menetapkan Ireland sebagai negara bebas—tetapi bukan sebagai sebuah republik. Ini mencetuskan perpecahan yang membawa kepada Perang Saudara Ireland—yang mana Griffith sendiri tidak nampak, mati dalam beberapa bulan pertama.

Dilahirkan: 31 Mac 1871
tempat lahir: Dublin, Ireland, United Kingdom
Tanda Bintang: Aries

Meninggal dunia: 12 Ogos 1922 (berumur 51 tahun)
Sebab kematian: Pendarahan otak mungkin disebabkan terlalu banyak kerja dan ketegangan perundingan yang panjang dan sukar dengan British

Peristiwa bersejarah

  • 1900-09-01 Cumann na nGaedheal (Majlis Ireland) yang diasaskan oleh Arthur Griffith untuk mempromosikan kempen beli Ireland
  • 1905-11-28 Arthur Griffith membentuk Sinn Féin di Dublin
  • 15-01-1922 Arthur Griffith dipilih sebagai presiden Negara Bebas Ireland selepas Eamon de Valera meletak jawatan dalam menentang Perjanjian Inggeris-Irish (De Valera akan mengetuai pembangkang tentera mencari Ireland yang bersatu dan merdeka)

Orang Ireland yang terkenal