Penyair Arthur Rimbaud

Profesion: penyair

kewarganegaraan: Perancis

Mengapa Terkenal: Rimbaud adalah seorang penyair Perancis yang mungkin terkenal kerana menghentikan pengeluaran produktifnya seperti yang dia hasilkan sebenarnya-walaupun dia meninggalkan kerja terutamanya hanya disebabkan oleh kemasyhuran yang diperolehi oleh apa yang dia tulis sebelum ini, terutamanya 'Semusim di Neraka' dan karya utama terakhirnya, 'Iluminasi.'

Menunjukkan bakatnya lebih awal, Rimbaud mengembara ke Paris untuk bertemu Paul Verlaine. Bersama-sama mereka menjalani kehidupan yang penuh keterpurukan dan keinginan, memberontak terhadap semua yang ingin dikenakan oleh masyarakat terhadap mereka-baik dari segi kerja kreatif dan gaya hidup mereka.

Camus merujuk kepada Rimbaud sebagai 'penyair pemberontakan, dan yang paling hebat.' Namun hanya sedikit yang memahami pemberontakan muktamad Rimbaud, bahawa dia akan memberontak walaupun terhadap bakatnya sendiri.

Sebaliknya dia mengembara, menyertai Tentera Kolonial Belanda (dari mana dia meninggalkannya, melarikan diri ke dalam hutan), bekerja sebagai mandor di kuari batu Cyprus, dan akhirnya berakhir sebagai pedagang di Ethiopia.

Dilahirkan: 20 Oktober 1854
tempat lahir: Charleville, Perancis
Tanda Bintang: Libra

Meninggal dunia: 10 November 1891 (berumur 37 tahun)
Sebab kematian: Tulang Kanser


Peristiwa bersejarah

  • 1873-07-10 Penyair Perancis Paul Verlaine melukai Arthur Rimbaud dengan pistol

Penyair Terkenal