Duke of Wellington Pertama & Perdana Menteri Britain Arthur Wellesley

Profesion: Duke Pertama Wellington & Perdana Menteri British

kewarganegaraan: Inggeris

Mengapa Terkenal: Biasanya dikenali sebagai Duke of Wellington, Wellesley ialah seorang tokoh tentera dan politik terkemuka abad ke-19. Kekalahannya ke atas Napoleon pada tahun 1815 di Waterloo menjadikannya seorang tokoh negara yang heroik dan wira tentera terkemuka dalam sejarah British.

Dia kurang berjaya sebagai perdana menteri, walaupun dia meluluskan Akta Bantuan Katolik 1829. Dia berkhidmat dua penggal - antara 1828 dan 1830, dan selama satu bulan pada 1834.

Dilahirkan: 1 Mei 1769
tempat lahir: Dublin, Ireland
Tanda Bintang: Taurus

Meninggal dunia: 14 September 1852 (berumur 83 tahun)

Artikel dan Foto

  • Pertempuran Waterloo

    Pertempuran Waterloo

    'Wellington at Waterloo', oleh Robert Alexander Hillingford, menggambarkan Arthur Wellesley, Duke of Wellington, semasa konfrontasi terakhir menentang Napoleon
    18 Jun 1815

Peristiwa bersejarah

  • 21-08-1808 Pertempuran Vimeiro: Tentera British dan Portugis yang diketuai oleh Jeneral Arthur Wellesley mengalahkan tentera Perancis di bawah Mejar Jeneral Jean-Andoche Junot berhampiran perkampungan Vimeiro, Portugal, kemenangan pertama Inggeris-Portugis dalam Perang Semenanjung.
  • 1812-01-19 Perang Semenanjung: Selepas pengepungan sepuluh hari, Arthur Wellesley, Duke of Wellington Pertama, mengarahkan askar British Light dan divisyen ketiga untuk menyerbu Ciudad Rodrigo

Perdana Menteri British yang terkenal