Jeneral dan Ahli Politik Aung San

Profesion: umum dan Ahli Politik

kewarganegaraan: Burma

Mengapa Terkenal: Aung San dikreditkan oleh ramai orang di Myanmar moden sebagai 'Bapa Negara' kerana peranannya dalam mendapatkan kemerdekaan daripada Britain.

Selepas kerjaya awal aktivisme, beliau mengembara ke Jepun untuk mendapatkan sokongan bagi pemberontakan menentang British; kembali ke Burma untuk merekrut 'Tiga Puluh Komrad' yang dengannya dia menerima latihan daripada Jepun. Ini berfungsi sebagai nukleus tentera yang akan menyokong penaklukan Jepun ke atas Burma sebagai sebahagian daripada Perang Dunia II.

Dalam tempoh selepas pencerobohan Jepun, Aung San berkhidmat dalam kerajaan Burma sebagai sekutu Jepun. Apabila dia melihat arus berubah, bagaimanapun, dia menukar taat setianya kepada sekutu untuk melindungi kemerdekaan Burma. Dia mula mengganggu tentera Jepun dengan 'Pasukan Burma Patriotik' dan mendapat sokongan daripada pihak Berikat untuk ini.

Selepas perang, Aung San berunding dengan British yang menang untuk kemerdekaan Burma.

Selepas tempoh rundingan, dia hampir mencapai matlamat seumur hidupnya apabila, pada tahun-tahun terakhir, dia dan kebanyakan kabinetnya telah dibunuh oleh penyerang yang tidak dikenali. U Saw, yang pernah menjadi Perdana Menteri sebelum Perang Dunia II, telah ditangkap dan digantung kerana penglibatannya; tetapi masih ramai yang mengesyaki ada pihak lain yang terlibat.

Dilahirkan: 13 Februari 1915
tempat lahir: Natmauk, Myanmar

Generasi: Generasi Terhebat
Zodiak Cina: Harimau
Tanda Bintang: Aquarius

Meninggal dunia: 19 Julai 1947 (berumur 32 tahun)
Sebab kematian: Dibunuh oleh separa tentera bersenjata bersama 6 anggota kabinetnya


Peristiwa bersejarah

  • 1947-07-19 Perdana Menteri kerajaan bayangan Burma, Bogyoke Aung San dan 6 kabinetnya dan 2 anggota bukan kabinet dibunuh oleh paramilitari bersenjata

Jeneral Terkenal