Ahli Matematik, Ahli Astronom dan Almanac Pengarang Benjamin Banneker

Profesion: ahli matematik, Ahli astronomi dan Almanak Pengarang

kewarganegaraan: Amerika

Mengapa Terkenal: Banneker adalah seorang saintis Afrika-Amerika bebas yang berpendidikan sendiri. Dia paling terkenal dengan almanaknya yang diterbitkan secara meluas (1792-1797) yang mana dia mengira lokasi harian bintang dan planet serta meramalkan gerhana bulan dan matahari dengan tepat. Almanaknya juga termasuk potongan pendapat, kesusasteraan, dan maklumat perubatan dan pasang surut.

Banneker adalah penyokong anti-perhambaan yang lantang bersuara dengannya Thomas Jefferson mengenai topik perhambaan dan persamaan kaum. Dia memasukkan surat-menyurat antara dirinya dan Jefferson dalam almanaknya pada tahun 1793.

Pencapaian lain beliau termasuk membina jam kayu walaupun hanya melihat satu jam tangan lain dalam hidupnya, dan membantu Mejar Andrew Ellicott dalam meninjau sempadan ibu kota persekutuan asal Daerah Columbia.

Dilahirkan: 9 November 1731
tempat lahir: Ellicott's Mills, Maryland, Amerika Syarikat
Tanda Bintang: Scorpio

Meninggal dunia: 9 Oktober 1806 (berumur 74 tahun)

Peristiwa bersejarah

  • 1789-03-11 Benjamin Banneker dan Pierre Charles L'Enfant mula meletakkan Washington, D.C.
  • 1791-08-19 Benjamin Banneker menghantar salinan Almanaknya dan menulis surat kepada Thomas Jefferson mengkritik pendirian pro-perhambaannya dan meminta keadilan untuk orang Afrika Amerika menggunakan bahasa daripada Pengisytiharan Kemerdekaan
  • 1791-08-30 Thomas Jefferson menjawab surat Benjamin Banneker mengenai isu perhambaan
  • 1792-11-25 Benjamin Banneker pertama kali menerbitkan Farmer's Almanaknya

Ahli Astronom Terkenal

Pengarang Terkenal