Pengarah dan Penulis Skrin Bernardo BertolucciMatteo Chinellato / Shutterstock.com

Profesion: pengarah dan Penulis skrip

kewarganegaraan: Itali

Mengapa Terkenal: Bernardo Bertolucci adalah anak kepada seorang penyair dan pada mulanya menjadi seorang penyair sendiri memenangi hadiah sastera Itali.

Dia memulakan kerjaya filemnya sebagai penolong pengarah kepada Pier Paolo Pasolini sebelum membuat filem pertamanya pada tahun 1962.

Filem paling terkenal Bertolucci kekal sebagai 'The Last Tango in Paris', dibintangi Marlon brando dan Maria Schneider dan terkenal dengan kandungan seksualnya. Pengarah itu telah didakwa kerana kandungan filem itu di Itali dan kehilangan hak sivilnya selama lima tahun akibatnya.

Bertolucci seterusnya mengarahkan 'The Last Emperor' (1987) yang memenangi Filem Terbaik dan Pengarah Terbaik untuk Berolucci di Anugerah Akademi. Ia juga merupakan filem barat pertama yang menjalani penggambaran di Kota Terlarang di China dengan sokongan kerajaan China.

Bertolucci telah diberi penghormatan di festival Filem Cannes dan Festival Filem Venice untuk kerja hidupnya.

Dilahirkan: 16 Mac 1941
tempat lahir: Parma, Emilia-Romagna, Itali

Generasi: Generasi Senyap
Zodiak Cina: Ular
Tanda Bintang: Pisces

Meninggal dunia: 26 November 2018 (berumur 77 tahun)


Peristiwa bersejarah

  • 1987-10-04 'The Last Emperor' diarahkan oleh Bernardo Bertolucci dan dibintangi oleh John Lone, Joan Chen dan Peter O'Toole tayangan perdana di Festival Filem Tokyo (Gambar Terbaik 1988)

Pengarah Terkenal