Penjahit Dikreditkan dengan Mencipta Bendera Amerika Pertama Betsy Ross

Profesion: Penjahit Dikreditkan dengan Mencipta Bendera Amerika Pertama

kewarganegaraan: Amerika

Mengapa Terkenal: Betsy Ross secara tradisinya telah dikreditkan kerana telah menjahit bendera Amerika yang pertama, tetapi sebenarnya ini adalah jauh dari pasti dan semua yang boleh dibuktikan ialah dia hanyalah salah seorang daripada sekumpulan wanita di Philadelphia yang bekerja membuat bendera semasa dan selepas Revolusi Amerika. .

Satu-satunya bukti penglibatan langsung Betsy Ross datang daripada kertas kerja yang diterbitkan oleh cucunya William Canby pada tahun 1870, 100 tahun selepas peristiwa itu, untuk Persatuan Sejarah Pennsylvania. Dalam kisahnya, diambil semata-mata daripada sejarah lisan keluarga, George Washington sendiri melawat kedai Ross meminta bendera dan Ross adalah orang yang mengesyorkan bintang lima segi dan reka bentuknya yang akhirnya diluluskan oleh Kongres.

Nama Betsy Ross menjadi terkenal apabila dia kemudiannya dimasukkan ke dalam lukisan Charles Weisgerber 'The Birth of Our Nation's Flag' yang dipamerkan di World's Columbian Exposition pada tahun 1893. Cetakan lukisan itu dibuat dan diedarkan secara meluas dan menimbulkan kepercayaan bahawa Ross telah membuat bendera Amerika yang pertama.

Dilahirkan: 1 Januari 1752
tempat lahir: Philadelphia, Pennsylvania, Amerika Syarikat
Tanda Bintang: Capricorn

Meninggal dunia: 30 Januari 1836 (berumur 84 tahun)

Kehidupan Berkahwin

  • 1777-06-15 Tukang jahit bendera Amerika pertama Betsy Ross (25) berkahwin dengan pelaut Joseph Ashburn
  • 1783-05-08 Tukang jahit bendera Amerika pertama Betsy Ross (31) berkahwin dengan John Claypoole di Christ Church

Peristiwa bersejarah

  • 1941-05-26 Rumah Bendera Amerika (Rumah Betsy Ross) diberikan kepada bandar Philadelphia

Orang Amerika yang terkenal