Ais tertutupBahagian ubat gigi 'kesemutan segar' tertutup ais dikeluarkan dalam iklan asal

22 September 1955 — Iklan pertama di televisyen British muncul pada hari ini. Ia dikeluarkan pada jam 8.12 malam semasa siaran makan malam dari Guildhall London untuk meraikan pelancaran rangkaian Televisyen Bebas (ITV) pada hari itu. Sehingga itu, BBC memegang monopoli penyiaran tanpa dipertandingkan.

Di bawah payung Pihak Berkuasa Televisyen Bebas, empat syarikat utama - Granada, ABC, ATV dan Associated-Rediffusion - mula mencabar ketuanan BBC. Salah satu sasaran pertama mereka ialah “Toddlers’ Gencatan senjata” – pengaturan yang telah ditetapkan di mana semua siaran televisyen diharamkan antara jam 6 petang dan 7 malam supaya ibu bapa lebih mudah menidurkan anak-anak mereka!

Gencatan senjata itu bermakna bahawa BBC - dibiayai ketika itu, seperti hari ini, dengan bayaran lesen televisyen - boleh menjimatkan wang dengan mengurangkan jam penghantarannya. Syarikat bebas yang masih baru, sebaliknya, dilanda kehilangan hasil pengiklanan selama sejam setiap hari dan mereka berjuang untuk pemansuhan dasar.

BBC tidak akan mempunyai apa-apa daripada itu, dan tidak akan bersetuju untuk mengurangkan gencatan senjata kepada 30 minit. Akhirnya seorang ahli politik kanan menyelesaikan pertikaian itu. Jawatan menteri Postmaster Jeneral yang kini tidak berfungsi telah disandang pada masa itu oleh Charles Hill yang tanggungjawabnya termasuk penyiaran.

Beliau berkata mengenai 'Gencatan Senjata Kanak-Kanak': 'Sekatan ini bagi saya tidak masuk akal dan saya berkata demikian. Adalah menjadi tanggungjawab ibu bapa, bukan negara, untuk menidurkan anak-anak mereka pada masa yang sesuai. Saya menjemput BBC dan ITA untuk bersetuju dengan pemansuhannya.”

Apabila tiada persetujuan dicapai, Hill membawa isu itu ke Parlimen dan Ahli Parlimen mengundi untuk pemansuhan pada Oktober 1956. Kedua-dua pihak penyiaran kemudiannya bertelagah mengenai tarikh, meninggalkan Hill untuk memilih Sabtu 16 Februari 1957.

Iklan TV pertama itu adalah untuk ubat gigi Gibbs SR - produk yang digambarkan sebagai 'kesemutan segar'. Untuk mengukuhkan mesej itu, iklan itu menunjukkan tiub ubat gigi yang disertakan dalam bongkah ais dalam aliran yang berkilauan. Penyampai TV Alex Macintosh mengumumkan: 'Ubat gigi segar yang menyengat yang juga baik untuk gusi anda. Ia segar menyengat. Ia segar seperti ais. Ia adalah ubat gigi Gibbs SR.'

Ia bukan sahaja iklan TV pertama, ia juga iklan pertama yang menggunakan tipu helah. Brian Palmer, ketika itu seorang eksekutif pengiklanan berusia 26 tahun yang menulis dan menghasilkannya, mengakui bertahun-tahun kemudian bahawa walaupun bongkah ais digunakan dalam pukulan panjang, 'ais' sebenarnya adalah plastik untuk kerja yang lebih dekat.

'Lampu yang mereka gunakan pada zaman itu memang sangat panas, dan ais akan cair dengan cepat, jadi kami menggunakan blok plastik untuk rakaman dekat,' katanya.

'SR' dalam nama ubat gigi merujuk kepada natrium risinoleat, bahan aktifnya, iaitu garam natrium asid risinoleik, asid lemak utama yang diperoleh daripada minyak kastor. Walaupun nama itu ditukar pada 1990-an kepada Mentadent SR, produk itu terus dipasarkan ke seluruh dunia oleh pemiliknya, Unilever, sehingga 2018 apabila ia dihentikan.

Ketibaan pengiklanan TV pada tahun 1955 membawa kepada bantahan oleh pemimpin gereja, guru, ahli akademik dan ahli politik, sebahagian daripada mereka mengutuknya sebagai 'kasar dan kesat.'

Ahli Parlimen Buruh John Wilmot pergi lebih jauh. Beliau mengisytiharkan di Parlimen bahawa 'racun pengiklanan setiap malam yang meningkatkan penjualan barangan kepada kelas pekerja adalah bertentangan dengan kepentingan negara'.

Diterbitkan: 15 September 2021


Artikel dan Foto Berkaitan

Artikel mengenai Peristiwa pada bulan September