Jeneral Charles NapierGaleri Potret Negara, London

Profesion: umum

kewarganegaraan: Inggeris

Mengapa Terkenal: Napier ialah seorang pegawai tentera British yang berkhidmat dalam Perang Semenanjung menentang Napoleon Bonaparte, kemudiannya mengetuai Tentera Bombay dalam penaklukan Sindh. Akhirnya beliau berkhidmat sebagai Gabenor Sindh dan Panglima di India.

Semasa Perang Semenanjung di Iberia, Napier memerintah rejimen yang berperang melawan Napoleon Bonaparte. Semasa Pertempuran Corunna, Napier telah cedera dan dibiarkan mati hanya untuk diselamatkan hampir mati oleh Perancis dan diambil sebagai tawanan perang. Kemudian dia menawarkan diri untuk kembali ke Semenanjung Iberia pada tahun 1810, apabila dia melawan Napoleon sekali lagi dalam beberapa pertempuran.

Pada usia 60 tahun, Napier dilantik sebagai Mejar Jeneral bertanggungjawab ke atas tentera di Bombay. Penglibatan ini membawa beliau ke Wilayah Sindh, di mana beliau akan menghentikan pemberontakan oleh pemerintah Islam yang terus menentang British.

Walaupun Napier hanya diperintahkan untuk memadamkan pemberontak, dia melampaui ini dengan menakluki seluruh wilayah. Ini telah memasuki sejarah dengan dakwaan bahawa Napier melaporkan ini melalui kata-kata: 'Peccavi' Latin, yang diterjemahkan kepada 'Saya telah Sindh/berdosa.'

Dilahirkan: 10 Ogos 1782
tempat lahir: Istana Whitehall, London, England, United Kingdom
Tanda Bintang: Leo

Meninggal dunia: 29 Ogos 1853 (berumur 71 tahun)
Sebab kematian: Komplikasi daripada diserang selsema selepas berkhidmat sebagai pembawa pallbear di pengebumian Duke of Wellington

Artikel dan Foto

Peristiwa bersejarah

  • 1839-10-10 Tentera British di bawah Jeneral Charles Napier menduduki Beirut
  • 1843-02-17 Pertempuran Miani: Tentera Bombay Syarikat Hindia Timur yang diketuai oleh Charles Napier mengalahkan tentera Baluch Talpur Emirs Sindh yang diketuai oleh Mir Nasir Khan Talpur. Memimpin kepada penawanan bahagian Sindh, milikan pertama syarikat itu di Pakistan zaman moden.

Jeneral Terkenal