Taikun Perniagaan Collis P. Huntington

Nama penuh: Collis Potter Huntington
Profesion: perniagaan taikun

kewarganegaraan: Amerika

Mengapa Terkenal: Collis P. Huntington menjadi pembesar kereta api yang berkuasa, membina dan mempromosikan jalan kereta api pada abad ke-19 di seluruh Amerika.

Huntington adalah salah satu daripada 'empat besar' pembesar kereta api, yang termasuk Mark Hopkins , Leland Stanford , dan Charles Crocker . Mereka membentuk penggabungan bersama Central Pacific Railroad pada tahun 1861, bertujuan untuk menghubungkan California ke pantai timur dengan kereta api.

Huntington berkhidmat sebagai pelobi politik kumpulan itu, meyakinkan Kongres AS untuk menyediakan kedua-dua perundangan dan kewangan. Pada tahun 1865 kumpulan itu membentuk landasan kereta api Pasifik Selatan dan membina laluan untuk menghubungkan selatan California ke New Orleans.

Pada tahun 1869 beliau membeli Kereta Api Chesapeake & Ohio dan memanjangkannya, menghubungkan San Francisco dengan Huntington di West Virginia. Bandar Huntington dinamakan sempena namanya.

Dilahirkan: 22 Oktober 1821
tempat lahir: Harwinton, Connecticut, Amerika Syarikat
Tanda Bintang: Libra

Meninggal dunia: 13 Ogos 1900 (berumur 78 tahun)

Artikel dan Foto

  • Pancang Emas

    Pancang Emas

    Kereta Api Rentas Benua Pertama telah selesai akhirnya!
    10 Mei 1869

Peristiwa bersejarah

  • 1862-07-10 AS memulakan pembinaan Kereta Api Pasifik Tengah
  • 1869-05-10 Golden Spike didorong, melengkapkan Kereta Api Rentas Benua AS Pertama di Promontory Summit, Utah dan menghubungkan Central Pacific Railroad dengan Union Pacific

Industri terkenal