Dengan penghadang pertama dipecahkan, tentera memasang peralatan mereka, termasuk kenderaan, di Pantai OmahaDengan penghadang pertama dipecahkan, tentera memasang peralatan mereka, termasuk kenderaan, di Pantai Omaha

6 Jun 1944 — Pencerobohan darat, udara dan laut terbesar yang pernah diketahui dunia telah dilancarkan pada hari ini. Nama kod Operation Overlord, semua orang kini mengenalinya sebagai D-Day.

Seratus lima puluh enam ribu tentera Amerika, British dan Kanada belayar ke Perancis dari England dan menyerbu pantai Normandy. Mereka kemudiannya memulakan pemanduan tanpa henti, kuat dan berdarah sehingga ke Berlin, menolak jentera tentera Jerman yang menakutkan dan akhirnya menamatkan Perang Dunia Kedua.

Ia bukan berkelah. Pantai sepanjang 50 batu di mana pendaratan berlaku telah diperkuat oleh tentera Hitler, dan askarnya, yang tidak pernah mengetahui kekalahan, memberikan tentangan yang kuat.

Unsur kejutan memihak kepada pihak Berikat. Hitler percaya bahawa pencerobohan akan datang di sepanjang pantai utara Perancis, tetapi dia tidak tahu di mana. Dia telah meletakkan Field Marshal Erwin Rommel bertanggungjawab ke atas operasi pertahanan, termasuk menyiapkan Tembok Atlantik, kubu kubu 2,400 batu untuk kubu, periuk api, halangan pantai dan laut.

Di England, sementara itu, penipuan adalah nama permainan - secara besar-besaran. Ia termasuk tentera khayalan sejuta lelaki, kononnya diketuai oleh Jeneral Amerika George Patton dan beribu pejabat di UK di seberang Calais - jarak terpendek antara England dan Perancis.

Dengan penggunaan ejen berganda, transmisi radio palsu dan cara lain, orang Jerman disedarkan tentang 'tentera' ini. Mereka juga diberi taklimat mengenai tapak pencerobohan lain termasuk Greece, pantai Adriatik Yugoslavia, selatan Perancis, pantai Teluk Biscay Perancis, melalui Negara Rendah, atau melalui Norway dan Denmark. Hitler memindahkan garrison ke semua tempat ini.

Ia adalah, menurut majalah 'America in WWII', 'perusahaan penipuan terbesar yang pernah dilihat dalam perang. Bandar khemah telah dicipta di seluruh timur England. Terdapat dewan kacau-bilau palsu, hospital, depot peluru, dan juga ladang rawatan kumbahan. Depoh bahan api telah dibina dan taman untuk trak, kereta kebal, jip, dan ambulans telah dibentangkan.”

Seperti bangunan, kereta kebal, trak dan 'kenderaan' lain diperbuat daripada fabrik dan kayu atau kembung getah. Askar menggunakan alat untuk membuat tanda tapak dan tayar untuk kepentingan mengintip pesawat Jerman. Adalah penting untuk membenarkan pesawat peninjau Luftwaffe melalui untuk melihat persiapan olok-olok di lapangan, tetapi jangan biarkan penerbangan mereka kelihatan mudah mencurigakan.

Di atas semua itu, penipuan meluas ke pelabuhan dan laluan air England dengan bantuan industri filem British, yang dipanggil untuk membuat armada kapal pendaratan palsu. 'Kapal' yang dihasilkan, diperbuat daripada kayu atau kain dan terapung di atas tong minyak, 'ditambat' di pelabuhan dan sungai dan kelihatan meyakinkan kepada juruterbang Jerman pada ketinggian 33,000 kaki.

Muslihat itu bahkan diperluaskan kepada 'surat' dalam akhbar tempatan daripada pendeta yang mengadu tentang kelakuan buruk beberapa 'tentera asing.'

Semua ini mengalihkan banyak perhatian Jerman dari Normandy dan seterusnya, pada 6 Jun 1944, Panglima Tertinggi Tentera Bersekutu, Jeneral Amerika. Dwight D. Eisenhower , memberi arahan untuk pencerobohan bermula.

Walaupun tentera mula mengharungi pantai di sepanjang pantai Normandy, orang Jerman yang tertipu masih percaya bahawa serangan besar akan datang di Calais dan Normandy adalah tipuan. Hitler secara peribadi mengarahkan kereta kebal dan infantri Tentera ke-15 Jerman untuk tinggal di Calais. Dan bala bantuan lain dalam perjalanan ke Normandy dialihkan ke pelabuhan.

Angka rasmi merekodkan bahawa 4,414 tentera Bersekutu kehilangan nyawa mereka dalam pencerobohan D-Day, dengan 10,000 lagi cedera atau hilang. Tetapi ia membolehkan perarakan besar Bersekutu merentasi Eropah bermula.

Menjelang akhir Ogos semua Perancis Utara, termasuk Paris, telah dibebaskan daripada kawalan Jerman. Seterusnya datang Jerman sendiri, di mana pihak Berikat akan bertemu dengan tentera Soviet yang bergerak dari timur. Musim bunga berikutnya, pada 8 Mei 1945, Nazi Jerman menawarkan penyerahan tanpa syarat. Hitler telah membunuh diri seminggu lebih awal, pada 30 April.

**Apakah maksud 'D' dalam D-Day? Dalam bahasa tentera ia hanya merujuk kepada 'hari' di mana serangan akan berlaku. 'D' hanyalah pemegang tempat untuk tarikh dan membenarkan keseluruhan operasi dijadualkan secara terperinci lama sebelum hari yang pasti untuk serangan itu ditetapkan. Jadi, jika ada, 'D' bermaksud 'Hari' atau 'Tarikh.' Frasa ini pertama kali digunakan semasa Perang Dunia Pertama.

Diterbitkan: 7 Mei 2020


Artikel dan Foto Berkaitan

Orang Terkenal Berkaitan

Artikel mengenai Peristiwa pada bulan Jun