Gambar yang diambil semasa perayaan untuk menandakan ulang tahun keseratus acara 1825 dengan Locomotion 1 menarik penumpang kereta api pertama di duniaGambar yang diambil semasa perayaan untuk menandakan ulang tahun keseratus acara 1825 dengan Locomotion 1 menarik penumpang kereta api pertama di dunia

27 September 1825 — Buat pertama kali dalam sejarah sebuah lokomotif wap membawa penumpang di atas landasan kereta api awam pada hari ini. Enjin itu dipanggil Locomotion No. 1 dan yang mengawalnya ialah perekanya, jurutera George Stephenson .

Ia milik Kereta Api Stockton dan Darlington, yang beroperasi di seluruh Timur Laut England. Selain daripada 36 gerabak yang diisi dengan guni arang batu dan tepung, kereta api itu termasuk koc penumpang yang dibina khas yang dipanggil The Experiment. Bergegar tulang dan tanpa spring, gerabak itu menyerupai bangsal beroda dan diduduki oleh pelbagai orang kenamaan.

Selebihnya penumpang berdiri di gerabak arang batu terbuka, walaupun beberapa mempunyai 'mewah' bangku kayu sementara.

Para pengarah telah membenarkan ruang untuk 300 penumpang, tetapi kereta api itu pergi membawa antara 450 dan 600 orang, beberapa menaiki gerabak yang penuh dengan arang batu.

Semasa kereta api itu bergerak, diperhatikan oleh ratusan penonton yang ingin tahu, ia diketuai oleh seorang lelaki menunggang kuda dengan bendera dan berjaya menempuh lapan setengah batu (14km) dalam masa dua jam pada kelajuan purata 8mph (13km/j) .

Perjalanan bersejarah itu berlaku selepas pertemuan antara Stephenson, yang telah membina enjin wap untuk bekerja di koli tempatan, dan Edward Pease, anak seorang saudagar bulu.

Pease mengelilingi negara membeli bulu domba daripada petani dan dalam perjalanannya menjadi yakin tentang keperluan untuk kereta api untuk membawa arang batu dari koli ke pelabuhan Pantai Timur. Pada tahun 1821, dengan sekumpulan ahli perniagaan, beliau membentuk syarikat Kereta Api Stockton & Darlington.

Kemudian dia membuat rancangan untuk laluan sejauh lapan batu (12.9km) untuk mengeksploitasi urat arang batu yang kaya. Gerabak arang batu akan ditarik oleh kuda.

Apabila dia mendengar tentang skim itu, Stephenson menghubungi Pease dan memberitahunya bahawa dia harus mempertimbangkan untuk membina sebuah kereta api lokomotif dan bahawa dia telah membina lokomotif yang 'bernilai lima puluh ekor kuda'.

Pease melihat enjin berfungsi, menyedari Stephenson betul dan menawarkannya jawatan ketua jurutera di syarikat kereta api.

Jadi, 'kereta api penumpang' bersejarah itu membuat larian pertamanya. Tetapi ia bukan satu-satunya kereta api yang 'pertama': ia juga merupakan tempat kejadian kemalangan pertama yang direkodkan melibatkan seorang penumpang. Apabila penunggang kuda di hadapan kereta api itu keluar dari jalan dan kereta api itu menuruni cerun, Stephenson membuka pendikit dan kereta apinya mencapai kelajuan mengejutkan 15mph (24km/j).

Ini sangat mengejutkan seorang penumpang sehingga dia terjatuh dan kakinya dihempap ​​oleh gerabak berikut.

Diterbitkan: 12 September 2018


Artikel dan Foto Berkaitan

 • Pembukaan Stesen Euston

  Pembukaan Stesen Euston

  Cetakan awal stesen Euston yang menunjukkan bumbung besi tempa tahun 1837. Perhatikan gerabak terbuka. 20 Julai 1837
 • Ekspres Orient

  Ekspres Orient

  Poster mengiklankan jadual Orient Express 4 Oktober 1883

Orang Terkenal Berkaitan

 • George StephensonJurutera Dikenali sebagai Bapa Keretapi
  George Stephenson

Artikel mengenai Peristiwa pada bulan September