Di atas: Beribu-ribu askar British bergegas keluar dari parit mereka dan mati dalam beberapa minitDi atas: Beribu-ribu askar British bergegas keluar dari parit mereka dan mati dalam beberapa minit

1 Julai 1916 — Pertempuran Perang Dunia Pertama Somme bermula pada hari ini - salah satu konflik paling berdarah dalam sejarah manusia dan yang paling teruk pernah berlaku untuk tentera British. Sebanyak 19,240 lelaki mati pada hari pertama itu - seorang terbunuh setiap lima saat.

Peperangan parit di sepanjang bahagian barat di Perancis telah berlangsung selama hampir dua tahun, menyebabkan Jerman buntu di satu pihak dan Perancis dan British di pihak yang lain.

Bahagian hadapan hampir tidak bergerak tetapi selama beberapa bulan Perancis telah mengalami kekalahan teruk di Verdun, timur Paris. Ia telah diputuskan untuk menyerang orang Jerman di utara Verdun di Somme supaya orang Jerman akan memindahkan lelaki dari medan perang Verdun, dengan itu melegakan Perancis.

Pertempuran di Somme bermula dengan pengeboman artileri ke atas barisan Jerman. Menggunakan 3,000 senjata api, lebih daripada 1,738,000 peluru dilepaskan secara berterusan dalam tempoh lapan hari dengan jangkaan memusnahkan parit Jerman dan dawai berduri yang dipasang di hadapannya. Selain itu, lombong bawah tanah yang besar telah diletupkan di bawah kedudukan Jerman.

Jangkaannya ialah apabila infantri British meninggalkan parit mereka, mereka akan dapat menyeberangi 'tanah tiada manusia' dengan sedikit atau tanpa tentangan. Sememangnya, pada 'jam sifar' 7.20 pagi, askar dari Rejimen Surrey Timur menendang bola sepak ketika mereka mula mara ke arah garisan Jerman, yang mereka percaya akan kosong selepas minggu tembakan.

Walau bagaimanapun, kebanyakan wayar berduri kekal utuh dan orang Jerman mempunyai lubang yang dalam. Apa yang mereka perlu lakukan apabila pengeboman bermula ialah memindahkan orang-orang mereka ke dalam mereka. Apabila pengeboman berhenti, mereka tahu itu adalah isyarat untuk kemaraan infantri, jadi mereka bergerak dari keselamatan relatif tempat perlindungan mereka dan mengendalikan mesingan mereka.

Ketika 100,000 askar British, masing-masing membawa 30kg peralatan, memanjat keluar dari parit mereka dan mula mara, mereka bertemu dengan rentetan mesingan dan tembakan artileri oleh Jerman.

George Coppard, seorang askar British yang berkhidmat dengan Machine Gun Corps, merekodkan dalam memoirnya: “Pagi berikutnya (2 Julai) kami penembak meninjau pemandangan yang mengerikan di hadapan kami. Ia menjadi jelas bahawa orang Jerman sentiasa mempunyai pandangan yang baik tentang tanah tiada manusia.

'Serangan kami telah dipatahkan dengan kejam. Beratus-ratus orang mati digantung seperti serpihan yang dihanyutkan ke tanda air yang tinggi. Ramai yang mati di atas kawat musuh seperti di atas tanah, seperti ikan yang tertangkap dalam pukat. Mereka tergantung di sana dengan postur yang aneh. Ada yang kelihatan seperti sedang berdoa; mereka telah mati dalam keadaan berlutut dan wayar telah menghalang kejatuhan mereka. Tembakan senapang mesin telah melakukan kerja yang mengerikan.'

Walaupun mengalami kerugian yang besar, Pemerintah Tinggi Britain, diketuai oleh Field Marshal Douglas Haig , memutuskan untuk meneruskan serangan itu. Pertempuran Somme, di sepanjang 15 batu di hadapan utara Perancis, berlangsung selama 141 hari, akhirnya berakhir pada 18 November 1916.

Jumlah rasmi British yang mati, hilang atau cedera dalam tempoh itu ialah 419, 654. Bagi Perancis, angkanya ialah 204,253 dan untuk Jerman, kira-kira 500,000, menjadikan jumlah korban 1,123,907. Kemaraan paling jauh dari mana-mana pasukan Berikat ialah lima batu.

Diterbitkan: 13 Jun 2018


Artikel dan Foto Berkaitan

  • Pertempuran Somme

    Pertempuran Somme

    Sebuah lombong besar yang diletakkan oleh unit terowong British meletup di bawah kedudukan Jerman pada hari pertama Pertempuran Somme. Pada masa itu ia adalah salah satu letupan terbesar yang pernah berlaku dan salah satu bunyi buatan manusia yang paling kuat. 1 Julai 1916

Orang Terkenal Berkaitan

Artikel mengenai Peristiwa pada bulan Julai