The'Princess of Pout' akan membintangi 47 filem dan menjadi kegemaran ramai di seluruh dunia

28 September 1934 - Brigitte Bardot , salah satu simbol seks terkemuka Abad ke-20, dilahirkan di Paris pada hari ini kepada ibu bapa borjuasi yang kaya. Pada asalnya berhasrat untuk menjadi ballerina, kehidupan Bardot mula berubah apabila dia menjadi model dalam pertunjukan fesyen Perancis pada tahun 1949 dan kemudian pada tahun yang sama untuk majalah fesyen.

Ini membawa pada tahun 1950, ketika dia baru berusia 15 tahun, penampilannya di muka depan Elle - majalah wanita terkemuka Perancis - menarik perhatian pengarah filem muda, Roger Vadim.

Dia bukan sahaja memperkenalkannya kepada dunia filem, tetapi membimbing kerjayanya dan dengan berhati-hati mengembangkan imej awam dan skrinnya sebagai kanak-kanak erotik, sensual dan tidak bermoral.

Selepas beberapa filem yang tidak dibezakan, dia membawa dunia dengan ribut pada tahun 1956 apabila Vadim mengarahkannya dalam filem sensasi, Et Dieu Créa La Femme (Dan Tuhan Menciptakan Wanita), setelah memberitahunya untuk mewarnakan rambutnya yang gelap semula jadi dan menjadi berambut perang yang memikat.

Difilemkan di St Tropez di French Riviera, tempat Bardot tinggal sejak itu, ia mengisahkan tentang pelarian seorang remaja yang tidak bermoral di sebuah bandar kecil yang dihormati. Filem ini merupakan kejayaan global bukan untuk plotnya, tetapi untuk kemagnetan skrin Bardot. Ia mengubahnya menjadi bintang antarabangsa.

Melanggar pantang larang masa menentang kebogelan, filem itu mencatat rekod box office di Eropah, Amerika Syarikat dan bahagian lain di dunia.

Vadim berkahwin dengan Bardot pada tahun 1952 ketika dia berusia 18 tahun - perkahwinan yang akan bertahan kurang daripada lima tahun, walaupun mereka akan kekal rapat. Alasan yang dinyatakan untuk perceraian itu adalah dakwaan hubungan sulit Bardot dengan dua lelaki lain.

Dia bersara pada tahun 1973 pada usia 38 tahun telah muncul dalam 47 filem, membuat persembahan dalam beberapa rancangan muzik dan merakam lebih daripada 60 lagu. Legiun peminatnya termasuk John Lennon dan Paul mccartney , tetapi Bardot tidak pernah kagum dengan kebolehannya sendiri. Dia berkata dalam autobiografinya: 'Saya bermula sebagai pelakon yang buruk dan kekal sebagai pelakon.'

Namun begitu, majalah Time menyifatkan dia sebagai 'puteri cemberut, countess yang datang ke sini. Brigitte Bardot memancarkan seksualiti riang dan naif yang membawa penonton baharu kepada filem.'

Selepas bersara daripada perniagaan hiburan Bardot mula menumpukan hidupnya kepada hak haiwan dan pada tahun 1986 menubuhkan Brigitte Bardot Yayasan Kebajikan dan Perlindungan Haiwan. Dia mengumpul berjuta-juta untuk membiayai yayasan dengan melelong barang kemas dan barangan peribadi.

'Saya memberikan kecantikan dan masa muda saya kepada lelaki. Saya akan memberikan kebijaksanaan dan pengalaman saya kepada haiwan,' katanya sambil menambah: 'Haiwan tidak pernah mengkhianati saya. Mereka adalah mangsa yang mudah, seperti yang saya alami sepanjang kerjaya saya. Jadi kami rasa sama. Saya sayang mereka.'

Suami keempatnya, Bernard d'Ormale adalah bekas penasihat Barisan Nasional, sebuah parti yang mempunyai pandangan anti-imigresen dan anti-Islam yang kuat. Bardot menyokong calon Barisan Nasional pada pilihan raya 2012 dan telah didenda lima kali kerana kenyataan yang dianggap menghasut kebencian kaum. Dalam bukunya pada 2003, A Scream in The Silence, dia memberi amaran terhadap pengislaman Perancis dan bahaya daripada imigresen Muslim.

Mengimbas kembali kehidupannya di mana dia cuba membunuh diri lebih daripada satu kali, Bardot berkata: 'Saya sangat gembira, sangat kaya, sangat cantik, sangat disanjung, sangat terkenal - dan sangat tidak gembira.'

Dan untuk kritikan terhadap penampilannya di beberapa bahagian media: 'Apakah yang lebih cantik daripada seorang wanita tua sayang yang semakin bijak dengan usia? Setiap zaman boleh mempesonakan, dengan syarat anda hidup di dalamnya.'

Diterbitkan: 20 September 2018


Artikel dan Foto Berkaitan

Orang Terkenal Berkaitan

Artikel mengenai Peristiwa pada bulan September