Messiah sedang dilakukan oleh Tafelmusik, Toronto. Foto: Gary Beechey.Messiah sedang dilakukan oleh Tafelmusik, Toronto. Foto: Gary Beechey.

13 April 1742 — Oratorio Messiah oleh George Frideric Handel (1685-1759), yang memuncak dalam Hallelujah Chorus yang terkenal, pertama kali dipersembahkan pada hari ini di Dublin. Ia telah ditugaskan oleh William Cavendish, Duke of Devonshire ke-3 yang ketika itu berkhidmat sebagai Lord Leftenant Ireland, untuk mengumpul wang untuk hospital dan penjara penghutang.

Jurnal Dublin berkata: 'Oratorio Agung Suci Encik Handel, the Messiah, telah dipersembahkan di Dewan Muzik Baru di Fishamble Street. Kata-kata ingin menyatakan Kegembiraan indah yang diberikan kepada khalayak ramai yang mengagumi.

“Yang Mulia, Yang Agung, dan Yang Lembut, yang diterima pakai dengan Firman yang paling tinggi, agung dan mengharukan, berkomplot untuk mengangkut dan memikat hati dan telinga yang terpesona.”

Walaupun tiada rekod terperinci mengenai persembahan, yang mengumpul £400 untuk tujuan yang baik, laporan menunjukkan bahawa ia diberikan oleh korus 16 lelaki dan 16 lelaki, dua korister wanita, orkestra tali kecil, organ bilik, dan harpsichord dimainkan oleh Handel sendiri.

Ini adalah ensembel yang sederhana berbanding dengan persembahan kemudian apabila karya itu menjadi terkenal di dunia, mungkin tidak melebihi persembahan London pada tahun 1879 pada ulang tahun kematian Handel. Ia dipersembahkan oleh koir seramai 2,765 orang diiringi orkestra 460 keping.

Secara tradisinya, semua orang berdiri apabila Korus Hallelujah bermula. Penjelasan biasa untuk amalan ini ialah Raja itu George II (1683-1760) menghadiri persembahan dan bangkit berdiri apabila Chorus dilakukan, diikuti dengan patuh oleh semua yang hadir.

Apa yang menyebabkan Raja bangkit tidak pasti. Ada yang mengatakan dia melakukannya kerana dia sangat terharu dengan muzik yang megah. Yang lain mengatakan bahawa dia telah mengantuk, tetapi dikejutkan dari tidurnya oleh paduan suara yang kuat.

Teori ketiga - tetapi tidak mungkin - ialah apabila dia mendengar perkataan 'Dan Dia akan memerintah selama-lamanya' Raja menyangka kumpulan itu memberi penghormatan kepada dirinya sendiri dan dia berdiri untuk mengiktiraf penghormatan itu!

Kerana katarak, Handel buta pada 1752 dan meninggal dunia pada 1759 pada usia 74 tahun. Lebih daripada 3,000 pelayat menghadiri pengebumian dan pengebumiannya di Westminster Abbey. Sewajarnya, persembahan terakhir yang dia hadiri ialah Messiah.

Kata akhir daripada Ludwig van Beethoven yang berkata tentang Handel: “Dia adalah komposer terhebat yang pernah hidup. Saya akan membuka tutup kepala saya dan berlutut di hadapan kuburnya.”

Diterbitkan: 11 Oktober 2017


Artikel dan Foto Berkaitan

Orang Terkenal Berkaitan

Artikel mengenai Peristiwa pada bulan April