The'Anjing gila Eropah' membuat tuntutannya dengan berpidato begitu mengancam 'sehingga dia menggigilkan darah seseorang.'

26 September 1938 — 'Hari ini, saya mendengar suara Adolf Hitler ,' Edward Robb Ellis menulis dalam diarinya pada hari ini. Dia menambah: 'Pidatonya sangat mengancam sehingga dia menggigilkan darah seseorang.'

Seorang wartawan dan pengarang, Ellis dianggap sebagai diaris terkenal yang paling prolifik dalam sejarah surat Amerika. Seperti kebanyakan rakan senegaranya, dia menentang Amerika Syarikat terlibat dalam perang lain di Eropah, hanya 20 tahun selepas kengerian Perang Dunia Pertama - 'perang untuk menamatkan semua peperangan'.

Catatan diarinya untuk 26 September 1938 berbunyi: 'Hari ini saya mendengar suara Adolf Hitler . Beberapa orang lain dan saya duduk di balkoni di Black Hotel [di Oklahoma City] dan mendengar di radio apa yang dipanggil krisis Munich.

'Hitler bercakap dalam bahasa Jerman, sudah tentu, kata-katanya diterjemahkan ke dalam bahasa Inggeris semasa dia bercakap. Dia menuntut Czechoslovakia memberikan Jerman kawasan Sudenten di negara itu, yang didiami oleh minoriti berbahasa Jerman.

'Perdana Menteri Neville Chamberlain telah terbang dari England ke Jerman untuk berunding dengan Hitler.

'Dia telah dipanggil Mad Dog of Europe, dan sekarang saya faham mengapa: Tuntutannya melampau dan pidatonya begitu mengancam sehingga dia menggigilkan darah seseorang.

'Kegerunan perang adalah realiti di sini di Oklahoma City. Orang ramai membeli akhbar edisi terkini dan bercakap tentang diplomasi dan perang. Lelaki muda bertanya satu sama lain bagaimana perasaan mereka tentang kerahan tenaga. Wanita muda gemetar sekiranya lelaki mereka didorong ke dalam pertempuran.

'Saya, untuk satu, seorang pengecut dan pengasingan. Saya bukan sahaja tidak mahu pergi berperang, tetapi saya tidak menganggap perlu bagi Amerika Syarikat untuk memasuki perang yang nampaknya akan bermula.'

Harapan Ellis dan ramai lagi rakyat Amerika untuk tidak terlibat dalam peperangan telah musnah pada Disember 1941 apabila Jepun melancarkan serangan mengejut terhadap pangkalan tentera laut AS di Pearl Harbor, Hawaii.

Lapan kapal perang telah rosak, empat karam dan lebih 2,400 rakyat Amerika terbunuh, menyebabkan Presiden Franklin D. Roosevelt keesokan harinya untuk mengisytiharkan perang ke atas Jepun. Beberapa hari kemudian, dalam keputusan yang menentukan, Hitler dan sekutu Italinya, Benito Mussolini , mengisytiharkan perang ke atas AS.

*Nota kaki: Hotel Black yang mewah, sebuah mercu tanda Oklahoma yang terkenal, yang disalah namakan oleh Ellis sebagai Hotel Black, ditutup pada 1976 selepas mengalami masa sukar pada 1960-an. Ia telah ditukar menjadi pejabat sebelum dirobohkan pada 2015.

Diterbitkan: 20 September 2018


Orang Terkenal Berkaitan

Artikel mengenai Peristiwa pada bulan September