John Paul Jones di tengah-tengah pertempuranJohn Paul Jones di tengah-tengah pertempuran

23 September 1779 — John Paul Jones, wira perang yang dikenali sebagai bapa Tentera Laut AS, mencapai kemenangan dramatik menentang British pada hari ini.

Memimpin kapal USS Bonhomme Richard 42-senjata di Laut Utara, Jones menaiki kapal frigat British 44-senjata unggul HMS Serapis. Kedua-dua kapal berbalas tembakan selama kira-kira tiga jam, tetapi menyedari bahawa dia tidak boleh memenangi pertempuran senjata besar Jones memutuskan untuk menyerang kapalnya dan Serapis bersama-sama.

Percubaannya menyebabkan Bonhomme Richard terbakar dan tenggelam, menyebabkan British memanggil bertanya sama ada dia bersedia untuk menyerah diri. Jones dilaporkan dan terkenal menjawab: 'Saya belum mula bertarung!'

Serapis tidak lama kemudian rosak teruk apabila bom tangan menyebabkan letupan serbuk bedil dan British yang terpaksa menyerah kalah. Kemenangan Jones menentang kapal Tentera Laut British yang berkuasa menjadikan dia wira negara di Amerika Syarikat.

Dilahirkan sebagai John Paul di sebuah pondok kecil di Scotland pada tahun 1747, bapanya adalah seorang tukang kebun, tetapi pada awal kehidupan budak itu merasakan panggilan laut dan dia menyertai Marin Saudagar British pada usia 13 tahun, bermula sebagai budak kabin. . Beliau adalah seorang nakhoda kapal dagang pada usia 21 tahun.

Lima tahun kemudian, pada tahun 1773, bertindak dalam mempertahankan diri, dia membunuh seorang kelasi yang memberontak di pulau Tobago. Meragui bahawa dia akan diberi perbicaraan yang adil, John Paul melarikan diri ke Amerika dan untuk menyembunyikan identitinya menukar namanya, pertama kepada John Jones dan kemudian kepada John Paul Jones.

Dia pergi tinggal di Virginia dan menawarkan diri pada awal Perang Kemerdekaan menentang Great Britain untuk berkhidmat di tentera laut bayi negara angkatnya, kemudian dipanggil Tentera Laut Kontinental. Dia telah ditauliahkan sebagai leftenan pada kapal perdana Amerika yang pertama, Alfred.

Menurut laman web Naval History and Heritage Command: 'Dia mengangkat dengan tangannya sendiri panji Continental di atas kapal utama armada pertama Tentera Laut.'

Jones dengan cepat dinaikkan pangkat menjadi kapten pada tahun 1776, dan semasa memimpin sloop Providence dia memusnahkan perikanan British di Nova Scotia dan menawan 16 kapal British.

Dalam dua tahun akan datang semasa memerintah USS Ranger, dia melakukan serbuan berani di pantai British. Sebagai pengiktirafan terhadap eksploitasinya, dia diberi perintah lima kapal Perancis dan Amerika.

Pada November 1777 dia telah belayar di Renjer ke Perancis di mana dia menjalin hubungan dengan Pesuruhjaya Amerika di Paris, Benjamin Franklin . Apabila keamanan datang Jones kembali ke Paris untuk mengumpul wang hadiah untuk pegawai dan orang-orang Bonhomme Richard.

semasa di sana, Thomas Jefferson , Duta Besar Amerika yang baru, mengesyorkan beliau untuk berkhidmat dengan Rusia. Pada tahun 1788 beliau telah dilantik sebagai Laksamana Muda dalam Tentera Laut Rusia oleh Maharani Catherine II dan sebagai Kontradmiral Pavel Ivanovich Jones beliau berkhidmat dengan cemerlang dalam perang Rusia-Turki.

Menurut Muzium Kotej John Paul Jones: “Pada Pertempuran Liman, dia meninjau semula Armada Turki dalam perahu dayung pada waktu malam. Dia menangkis serangan Turki membunuh kira-kira 3,000 orang Turki, memusnahkan 15 kapal dan mengambil alih 1,600 tahanan dengan kos kepada skuadronnya satu frigat dan 18 terbunuh.

John Paul Jones adalah seorang tokoh yang sangat popular di Paris, terutamanya di kalangan wanita yang melihatnya sebagai wira perang yang gagah, dan dia dikatakan mempunyai beberapa hubungan romantis.

Tetapi kesihatannya merosot dan dia menghabiskan tahun-tahun terakhirnya di apartmen Paris dengan menulis surat. Dia meninggal dunia pada 18 Julai 1792 berusia hanya 45 tahun akibat kegagalan buah pinggang dan radang paru-paru.

Walaupun dia dikebumikan di tanah perkuburan tempatan, lebih daripada satu abad kemudian pada tahun 1913, di tengah-tengah upacara besar, jenazahnya dibawa pulang ke Amerika Syarikat di USS Brooklyn diiringi oleh tiga kapal penjelajah lain. Tujuh kapal perang bertemu mereka di luar pantai Amerika dan sebagai satu lajur belayar ke Chesapeake Bay.

Di sana, menurut Muzium Kotej JPJ, empat kapal perang pertama melepaskan tembakan 15 laras hormat manakala Brooklyn berlayar ke Annapolis. Jones telah dikebumikan dengan penghormatan tentera penuh dalam sarkofagus marmar yang indah, dimodelkan pada makam Napoleon, di kubur gereja Annapolis Naval Academy. Ia kini berdiri sebagai kuil kebangsaan.

Diterbitkan: 15 September 2021


Artikel dan Foto Berkaitan

  • Kata-kata Bijak Benjamin Franklin

    Kata-kata Bijak Benjamin Franklin

    Beliau terkenal sebagai Bapa Pengasas Amerika tetapi perusahaan besar pertama Benjamin Franklin ialah Poor Richard's Almanack, yang pertama kali diterbitkan pada hari ini dalam sejarah.28 Disember 1732
  • Menyerah di Yorktown

    Menyerah di Yorktown

    'Penyerahan Lord Cornwallis' oleh John Trumbull menggambarkan penyerahan British yang menamatkan Perang Revolusi Amerika 29 Oktober 1781

Artikel mengenai Peristiwa pada bulan September