Saintis James Clerk Maxwell

Profesion: saintis

kewarganegaraan: Scotland

Mengapa Terkenal: Penggambaran James Clerk Maxwell tentang daya elektromagnet sebagai 'medan' telah merevolusikan fizik pada abad ke-19. Maxwell mengambil kerja Michael Faraday dan mencipta formula matematik yang menghubungkan kemagnetan dan elektrik. Kerja beliau mencipta asas untuk kejuruteraan elektrik moden dan membuka jalan untuk x-ray dan radar.

Pencapaian lain Maxwell termasuk kerja pada warna termasuk menghasilkan apa yang mungkin gambar berwarna pertama pada tahun 1861. Beliau juga menghasilkan kerja pecah tanah mengenai teori kinetik gas, dan sifat cincin Zuhal.

Dalam Albert Einstein berkata kerja Maxwell ialah 'yang paling mendalam dan paling berkesan yang pernah dialami oleh fizik sejak zaman Newton', dan bahawa teori relativitinya berhutang asal-usulnya kepada pengiraan Maxwell.

Dilahirkan: 13 Jun 1831
tempat lahir: Edinburgh, Scotland
Tanda Bintang: Gemini

Meninggal dunia: 5 November 1879 (berumur 48)
Sebab kematian: Kanser

Peristiwa bersejarah

  • 1861-05-17 Gambar berwarna pertama reben tartan yang ditunjukkan oleh saintis Scotland James Clerk Maxwell kepada Institusi Diraja di London
  • 1864-12-08 Makalah James Clerk Maxwell 'A Dynamical Theory of the Electromagnetic Field' pertama kali dibaca oleh Royal Society di London (diterbitkan oleh Royal Society 1865)

Saintis Terkenal