Perdana Menteri Australia ke-25 John Howard

Nama penuh: John Winston Howard
Profesion: ke-25 Perdana Menteri Australia

kewarganegaraan: Australia

Mengapa Terkenal: John Howard ialah ahli politik Australia kedua paling lama berkhidmat, berkuasa 1996-2007 dan ketua Parti Liberal. Howard menjadi Perdana Menteri selama empat penggal, pentadbiran pertamanya ialah kerajaan campuran dengan parti Nasional pada tahun 1996. Kerajaan Howard menyelia pengenalan cukai barangan dan perkhidmatan, dan referendum perlembagaan sama ada negara itu harus menjadi sebuah republik pada tahun 1999 .

Kerajaan Howard menghantar tentera Australia ke beberapa konflik antarabangsa; sebagai pasukan pengaman kepada Timor Timur dan kepada perang Iraq pada tahun 2003. Pada tahun 2007 beliau kalah dalam pilihan raya persekutuan kepada Parti Buruh dan kerusi parlimennya dan digantikan oleh Kevin Rudd.

Dilahirkan: 26 Julai 1939
tempat lahir: Earlwood, New South Wales, Australia
Umur: 82 tahun

Generasi: Generasi Senyap
Zodiak Cina: Arnab
Tanda Bintang: Leo

Peristiwa bersejarah

  • 1996-10-01 Selepas Pembunuhan Beramai-ramai di Port Arthur, kerajaan Australia John Howard memulakan skim pembelian balik senjata api. Mewajibkan memperoleh lebih daripada 640,000 senjata api, termasuk banyak senapang separa automatik dan senapang patah yang baru haram.
  • 30-09-1997 Skim beli balik senjata api kerajaan Australia John Howard berakhir dengan lebih 640,000 senjata api wajib diperolehi, termasuk banyak senapang dan senapang patah separuh automatik yang baru haram
  • 24-11-2007 Rakyat Australia memilih Parti Buruh Australia kiri tengah yang diketuai Kevin Rudd pada pilihan raya persekutuan, menamatkan tempoh sebelas tahun kerajaan Liberal/National yang diketuai oleh kanan tengah-tengah pimpinan John Howard.

Perdana Menteri Australia yang terkenal