Raja Sepanyol Juan Carlos IDany Virgili

Profesion: Raja Sepanyol

kewarganegaraan: bahasa Sepanyol

Mengapa Terkenal: Dilahirkan di Rom semasa keluarganya dalam buangan, Juan Carlos dinamakan sebagai pengganti diktator Sepanyol Francisco Franco atas bapanya. Beliau menjadi Raja pada 22 November 1975 selepas kematian Franco dua hari sebelumnya, dan dengan itu monarki telah dipulihkan.

Walaupun dia dijangka oleh banyak pihak untuk meneruskan dasar fasis dan diktator Franco, Juan Carlos sebaliknya dipuji kerana memulakan dan menyokong peralihan Sepanyol kepada demokrasi, yang memuncak dalam pilihan raya umum pada 1977 dan perlembagaan baharu pada 1978. Percubaan rampasan kuasa adalah diturunkan oleh Raja pada tahun 1981.

Juan Carlos turun takhta pada 2014 selepas beberapa siri skandal yang menyelubungi dia dan keluarganya, terutamanya perjalanan memburu gajah yang mewah ke Botswana di tengah-tengah kemelesetan teruk di Sepanyol, yang merosakkan populariti dan legitimasinya dengan ketara. Dia digantikan oleh anaknya, Philip VI .

Dilahirkan: 5 Januari 1938
tempat lahir: Rom, Itali
Umur: 83 tahun

Generasi: Generasi Senyap
Zodiak Cina: Lembu
Tanda Bintang: Capricorn

Kehidupan Berkahwin

  • 14-05-1962 Puteri Sophia dari Greece berkahwin dengan Don Juan Carlos dari Sepanyol

Peristiwa bersejarah

  • 1975-11-22 Juan Carlos I mengisytiharkan Raja Sepanyol sebagai monarki dipulihkan selepas 31 tahun
  • 23-02-1981 'Tejerazo' rampasan kuasa Sepanyol yang diketuai oleh pegawai Pengawal Awam Leftenan Kolonel Antonio Tejero Molina gagal selepas ucapan di televisyen oleh Raja Juan Carlos I
  • 1997-10-18 Muzium Guggenheim yang pecah tanah, direka oleh Frank Gehry , dirasmikan oleh Raja Juan Carlos I di Bilbao, Sepanyol
  • 18-06-2014 Raja Sepanyol Juan Carlos I turun takhta Sepanyol untuk memberi laluan kepada anaknya Philip VI

Raja Terkenal