Pelakon Laura DernQuinn Jeffrey / Shutterstock.com

Profesion: pelakon

kewarganegaraan: Amerika

Mengapa Terkenal: Laura Dern dilahirkan dalam profesion lakonan sebagai anak kepada pelakon Bruce Dern dan Dianne Ladd.

Dern memulakan kerjayanya dalam beberapa peranan yang terkenal termasuk 'Mask' (1985) bertentangan dengan Cher, kemudian dua David Lynch filem 'Blue Velvet' (1986) dan 'Wild at Heart' (1990) sebelum dicalonkan untuk Anugerah Akademi pertamanya untuk filem indie 'Rambling Rose'. Dengan ibunya Dianne Ladd turut dicalonkan untuk Pelakon Pembantu Wanita Terbaik untuk Rambling Rose, mereka menjadi ibu dan anak perempuan pertama yang dicalonkan untuk berlakon dalam filem yang sama.

Pada tahun 1993 Dern membintangi Steven Spielberg Filem pertama Jurassic Park, akan muncul dalam sekuelnya. Pada tahun 2014 Dern telah dicalonkan untuk Pelakon Pembantu Wanita Terbaik untuk 'Wild' bertentangan Reese Witherspoon . Pada 2019 Dern memenangi Oscar untuk Pelakon Pembantu Wanita Terbaik untuk 'Kisah Perkahwinan'.

Dern juga telah memenangi pujian untuk peranan televisyennya, terutamanya untuk 'Big Little Lies' yang mana dia memenangi Emmy dan Golden Globe.

Lahir: 10 Februari 1967
tempat lahir: Los Angeles, California, Amerika Syarikat
Umur: 54 tahun

Generasi: Generasi X
Zodiak Cina: Kambing/Kambing biri-biri
Tanda Bintang: Aquarius

Kehidupan Berkahwin

  • 2005-12-23 Pelakon 'Jurassic Park' Laura Dern (38) berkahwin dengan pemuzik Ben Harper (36) di Los Angeles
  • 2010-10-08 Pemuzik Amerika Ben Harper (40) bercerai dengan pelakon Amerika Laura Dern (43) kerana perbezaan yang tidak dapat didamaikan selepas 5 tahun berkahwin

Peristiwa bersejarah


Pelakon terkenal