Ketua Polis Rahsia Soviet Lavrentiy Beria

Profesion: Ketua Polis Rahsia Soviet

kewarganegaraan: bahasa Rusia

Mengapa Terkenal: Beria pernah diperkenalkan oleh pemimpin Soviet Joseph Stalin kepada Presiden AS Franklin D. Roosevelt sebagai 'kami Heinrich Himmler '. Beria adalah salah seorang ahli politik Soviet yang paling berkuasa, yang memegang kawalan ke atas peralatan polis rahsia Soviet, NKVD. Beliau juga merupakan Marsyal Kesatuan Soviet dan menganjurkan pembunuhan beramai-ramai Katyn di Poland di mana 22,000 pegawai tentera dan cerdik pandai Poland dibunuh selepas pencerobohan Soviet ke atas Poland pada tahun 1939.

Beliau juga menyelia pengembangan besar-besaran sistem kem buruh Gulag semasa Perang Dunia II, dan selepas perang mengetuai pengambilalihan institusi komunis di Eropah Timur. Dalam masa kurang dari lima tahun dia mengetuai dan menyelesaikan projek bom atom Soviet.

Selepas kematian Stalin pada tahun 1953, cita-cita Beria untuk menggantikannya terserlah. (Kemudian ditulis bahawa Beria, pada saat kematian Stalin, telah 'berkilauan dengan keseronokan yang tidak terselindung'.) Walau bagaimanapun, ketegangan dengan Beria membawa kepada rampasan kuasa terhadapnya oleh Nikita Khrushchev dengan bantuan daripada Gregory Zhukov. Dia ditangkap, dibicarakan, dijatuhkan hukuman mati dan dihukum bunuh pada 23 Disember 1953.

Semasa perbicaraannya dan selepas kematiannya diketahui bahawa Beria adalah pemangsa seksual yang aktif, menyebabkan wanita diculik, dirogol dan dalam beberapa kes dibunuh.

Dilahirkan: 29 Mac 1899
tempat lahir: Merkheuli, Empayar Rusia

Generasi: Generasi Hilang
Tanda Bintang: Aries

Meninggal dunia: 23 Disember 1953 (berumur 54 tahun)
Sebab kematian: Dilaksanakan

Peristiwa bersejarah

  • 25-11-1938 Lavrentiy Beria menggantikan Nikolai Yezhov sebagai ketua polis rahsia Soviet, NKVD, selepas Yezhov dihukum mati pada Joseph Stalin 's pesanan
  • 26-06-1953 Lavrentiy Beria, salah seorang daripada trio pemimpin Rusia selepas kematian Stalin dan bekas ketua polis rahsia, digulingkan daripada kuasa dan ditangkap

Orang Rusia yang terkenal