Pelawak, Pelakon dan Penyanyi Lily Tomlin

Nama penuh: Mary Jean Tomlin
Profesion: pelawak , pelakon dan Penyanyi

kewarganegaraan: Amerika

Mengapa Terkenal: Lily Tomlin memulakan kerjaya perniagaan pertunjukannya yang panjang dan berjaya sebagai pelawak berdiri sebelum mencipta namanya di rancangan pelbagai TV 'Rowan & Martin's Laugh-In' (1970-73). Dia terus merakam album komedi yang memenangi Grammy dan filem TV 'Lily' (1973), yang mana dia memenangi Emmy.

Tomlin membuat debut skrin besarnya Robert Altman Filem 'Nashville' (1975) dan telah dicalonkan untuk Oscar untuk pelakon Pembantu Wanita Terbaik untuk peranan itu. Peranan filemnya sejak itu termasuk 'Sembilan hingga Lima' (1980) dengan Dolly Parton dan Jane Fonda , Altman's 'Short Cuts' (1993) dan 'Tea with Mussolini' (1999) bersama Judi Dench , Cher dan Maggie Smith .

Di Broadway rancangan seorang wanitanya 'Appearing Nitely' (1977), yang dia tulis bersama rakan penulisannya Jane Wagner dan kini kemudiannya menerima anugerah Tony istimewa. Dia memenangi satu lagi pada tahun 1985 untuk rancangannya 'The Search for Signs of Intelligent Life in the Universe'.

Baru-baru ini dia telah membintangi Jane Fonda dalam komedi Netflix 'Grace and Frankie'. Pada 2017 Tomlin telah diberikan Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat oleh Persatuan Pelakon Skrin tahunan.

tempat lahir: Detroit, Michigan, Amerika Syarikat

Kehidupan Berkahwin

  • 2013-12-31 Pelakon dan pelawak Lily Tomlin (74) berkahwin dengan penulis skrip Jane Wagner (78) di Los Angeles, California

Peristiwa bersejarah

  • 24-03-1977 Lily Tomlin ialah wanita pertama yang muncul secara solo dalam rancangan Broadway dalam 'Appearing Nitely' (anugerah Tony khas 1977)
  • 1980-12-19 Filem komedi '9 hingga 5' dibintangi Dolly Parton , Jane Fonda dan Lily Tomlin dibebaskan

Pelakon terkenal

Pelawak Terkenal