Clive berdiri bangga di Shrewsbury, tidak jauh dari tempat dia dilahirkan. Foto: visitshrewsbury.co.ukClive berdiri bangga di Shrewsbury, tidak jauh dari tempat dia dilahirkan. Foto: visitshrewsbury.co.uk

29 September 1725 — Robert Clive, dilahirkan pada hari ini, adalah salah seorang tokoh awal yang penting dalam penciptaan British India dan dikenali sebagai 'Clive of India.'

Seorang lelaki yang penuh dengan peperangan, pertempuran dan kematian, dia juga mempunyai hati yang lembut apabila menyentuh wanita, terutamanya isterinya, Margaret, yang dengannya ia adalah kes cinta pandang pertama.

Kisah bagaimana dia terpikat secara romantik telah diceritakan oleh Sir Bernard Burke dalam bukunya, The Rise of Great Families, yang diterbitkan pada tahun 1873. (Sir Bernard ialah pengasas Burke's Peerage, panduan kepada silsilah dan heraldik bangsawan darat di United Kingdom dan bahagian lain di dunia).

Seorang pemuda bernama Edmund Maskelyne telah pergi ke India dalam perkhidmatan Syarikat Hindia Timur Yang Berhormat dan menjadi kawan baik Clive. Burke menulis dalam bukunya:

“Terdapat beberapa potret di dalam bilik Encik Maskelyne, antara lain miniatur yang sering menarik perhatian Clive. Suatu hari Maskelyne membacakan kepada rakannya sepucuk surat yang diterimanya dari England. Sehari dua kemudian Clive kembali untuk meminta surat itu dibacakan kepadanya semula.

“Siapa penulisnya?” soal Clive.

'Adik saya,' jawapannya. “Kakak saya [Margaret] yang miniaturnya tergantung di situ [dan dia menunjuk ke arah potret yang telah menarik perhatian Clive sebelum ini].

'Adakah ia perwakilan yang setia?' tanya Clive lagi.

'Ia adalah,' menyertai semula Maskelyne, 'wajah dan bentuknya; tetapi ia adalah tidak sama untuk mewakili kecemerlangan minda dan wataknya.”

'Baiklah, Maskelyne,' kata Clive sambil memegang tangannya, 'anda mengenali saya dengan baik, dan boleh bercakap tentang saya sebagaimana saya sebenarnya. Adakah anda fikir gadis itu akan terdorong untuk datang ke India dan berkahwin dengan saya?”

'Maskelyne menulis ke rumah, dan mengesyorkan saman Clive sehingga wanita itu bersetuju, pergi ke India dan, pada tahun 1753, telah berkahwin di Madras [kini Chennai] dengan Clive.'

Margaret berusia 17 tahun pada hari perkahwinannya, sepuluh tahun lebih muda daripada pengantin lelakinya. Dia memberi Clive sembilan anak dan hidup hingga 82 tahun apabila dia meninggal dunia pada tahun 1817.

Malangnya, dia telah menjadi balu selama lebih daripada 40 tahun kerana Clive - atau Mejar Jeneral Robert Clive, Baron Clive Pertama, Panglima British India - untuk memberinya pelbagai gelaran, meninggal dunia pada usia muda 49 tahun. 1774.

Diterbitkan: 21 Julai 2017


Artikel mengenai Peristiwa pada bulan September