Long John Baldry menyanyikan lagu blues di kelab malamLong John Baldry menyanyikan lagu blues di kelab malam

12 Januari 1941 - Apabila, pada tahun 1975, Elton John menyanyi dengan plaintif bahawa 'Someone Saved My Life Tonight,' bahawa seseorang ialah penyanyi blues Long John Baldry, yang dilahirkan pada hari ini.

Baldry, dikenali sebagai Long John kerana perawakan 6 kaki 7 inci, telah membentuk sebuah kumpulan yang dikenali sebagai Bluesology beberapa tahun sebelumnya. Barisan itu termasuk Reg Dwight pada papan kekunci dan Elton Dean pada saksofon. Apabila Dwight kemudiannya melancarkan kerjaya solo, dia 'meminjam' nama ahli kumpulan dan menghasilkannya Elton John .

Sebelum itu dia berkongsi flat di East End of London dengan tunangnya, Linda Woodrow, setiausaha, dan penulis lirik Bernie Taupin. Reg dan Linda bertemu pada Malam Krismas pada tahun 1967 di sebuah kelab kabaret dan pada tahun 1969 telah bertunang untuk berkahwin.

Dengan hari perkahwinan yang semakin hampir, Dwight yang sangat enggan, diam-diam gay dan tidak dapat memikirkan jalan keluar dari situasi itu, tenggelam dalam kemurungan dan cuba membunuh diri.

Itulah ketika Baldry, disokong oleh Taupin, membawa Dwight ke sebelah dan memberitahunya bahawa dia harus melupakan bunuh diri, menghadapi seksualitinya dan membatalkan perkahwinan. Dan itulah yang Dwight lakukan, walaupun dia tidak keluar sebagai seorang gay sehingga tahun 1988.

Lagu 1975, yang ditulis oleh Taupin dan diputarkan pada muzik oleh yang diraikan ketika itu Elton John , bercerita. Baris pembukaan, 'Apabila saya memikirkan lampu-lampu East End' adalah merujuk kepada flat London. Linda Woodrow ialah 'Puteri yang bertengger di kerusi elektriknya,' dan 'Beruang Gula' yang 'menyelamatkan nyawa saya malam ini' ialah Long John Baldry.

Pada tahun 1984, Linda Woodrow berpindah ke AS, berkahwin dan mempunyai tiga anak. Dia mengatakan bahawa apabila Elton John – “Reg,” kerana dia masih memikirkannya – tiba di rumah pada pukul 4.30 pagi hari itu selepas minum bersama Taupin dan Baldry dan memberitahunya bahawa perkahwinan itu telah dibatalkan, dia “hancur”.

Sekarang, dia berkata, dia telah berpindah. 'Tidak ada kepahitan,' tambahnya.

Kurang dikenali di luar UK, Baldry yang genial disukai dan dihormati oleh ramai bintang, termasuk The Beatles, Rolling Stones dan Eric Clapton . Dan dia melancarkan kerjaya Rod Stewart , yang menjadi Sir Roderick pada Oktober 2016 - menjadi kesatria di Istana Buckingham untuk kerja amalnya serta perkhidmatan muzik.

Stewart berkata dalam wawancara Reader's Digest pada tahun 2004: 'Long John Baldry melancarkan saya dalam kerjaya muzik saya. Saya berumur 18 tahun dan bermain harmonika dan menyanyi a Air Berlumpur lagu di stesen kereta api, apabila John berlari ke arah saya dari seberang landasan.

“Saya baru sahaja melihat dia bermain di sebuah kelab. Dia adalah salah seorang bluesmen terbaik di England. Dan sekarang dia bertanya, 'Adakah anda mahu menyertai kumpulan itu?'

“Bayangkan lelaki anggun ini dengan loghat Inggeris yang betul, tidak pernah tanpa tali leher, enam kaki tujuh yang menjulang tinggi. Saya peminat tegar dan saya gentar dengan tawarannya. Saya segera berkata ya.

'Saya tidak begitu mahir dalam harmonika, tetapi suara saya yang serak telah menarik perhatiannya. Bagi saya, hanya berjabat tangannya - mengenali semua pemuzik hebat yang tangannya pernah dijabatnya sebelum ini - sangat mencengangkan.

'John mengajar saya banyak perkara - perkara yang berlaku dalam hidup saya dan perkara yang menjadikan saya manusia seperti sekarang. Lihat saya di atas pentas dan anda melihat apa yang diajar oleh John kepada saya.

“Semua orang memandang tinggi kepadanya dan dia mengubah sebahagian daripada kami menjadi legenda muzik, tetapi ia tidak pernah dia jangkakan untuk dirinya sendiri. Dia hanya bermain kelab dan gembira melakukannya.

'Dia tidak pernah menjadi bintang rakaman yang besar jadi dia mungkin bukan legenda dalam erti kata pepatah, tetapi dia seorang wira pemujaan dengan pengikutnya sendiri dan peminat yang membanjiri persembahannya.'

Setahun selepas wawancara ini, Long John Baldry, yang satu-satunya hit besarnya, 'Let the Heartaches Begin,' mendahului carta pada tahun 1967, meninggal dunia di Kanada akibat jangkitan dada. Dia berumur 64 tahun.

Semasa dia berjuang untuk hidupnya, dia tertekan Rod Stewart berjaga di tepi katil – dan membayar bil perubatan.

Diterbitkan: 29 November 2016


Orang Terkenal Berkaitan

  • Elton JohnPenyanyi
    Elton John
  • Eric ClaptonRocker, Gitaris Blues dan Penyanyi-Penulis Lagu
    Eric Clapton
  • Rod StewartPenyanyi
    Rod Stewart

Artikel mengenai Peristiwa pada bulan Januari