Ahli Politik Rom dan Jeneral Mark Antony

Nama penuh: Marcus Antonius
Profesion: Ahli Politik Rom dan umum

kewarganegaraan: Rom

Mengapa Terkenal: Memainkan peranan penting dalam transformasi Rom daripada republik kepada sistem empayar. Juga terlibat dalam salah satu hubungan cinta paling terkenal dalam sejarah dengan Cleopatra .

Lahir: 14 Januari 83 SM
tempat lahir: Rom
Tanda Bintang: Capricorn

Meninggal dunia: 1 Ogos 30 SM (berumur 53 tahun)
Sebab kematian: Bunuh diri selepas dia dikalahkan oleh Octavian dalam Pertempuran Actium.

Artikel dan Foto

Peristiwa bersejarah

  • 0044-09-02 SM Yang pertama daripada Cicero's Philippics (serangan oratorical) ke atas Mark Antony. Dia akan membuat 14 daripadanya dalam beberapa bulan akan datang.
  • 0043-11-26 SM Pakatan Triumvirate Kedua pemimpin Rom Octavian (kemudian Caesar Augustus), Marcus Aemilius Lepidus, dan Mark Antony dibentuk
  • 0043-04-21 SM Pertempuran Mutina: Mark Antony sekali lagi dikalahkan dalam pertempuran oleh Aulus Hirtius, yang terbunuh. Antony gagal menangkap Mutina dan Decimus Brutus dibunuh tidak lama kemudian.
  • 0043-04-14 SM Pertempuran Forum Gallorum: Mark Antony, mengepung Julius Caesar 's pembunuh Decimus Junius Brutus di Mutina, mengalahkan pasukan konsul Pansa, yang terbunuh.
  • 0042-10-23 SM Perang saudara Republik Rom: Pertempuran Kedua Philippi - Tentera Brutus ditewaskan dengan tegas oleh Mark Antony dan Octavian. Brutus membunuh diri.
  • 0031-09-02 SM Pertempuran Actium: pertempuran laut yang menentukan yang menamatkan Republik Rom dengan berkesan. Pasukan Octavian mengalahkan mereka di bawah Mark Antony dan Cleopatra di luar pantai barat Greece.
  • 0030-07-31 SM Pertempuran Alexandria: Mark Antony mencapai kemenangan kecil ke atas Oktavianus, tetapi sebahagian besar tenteranya kemudiannya pergi padang pasir, yang membawa kepada pencerobohan Oktavianus ke atas Mesir

Jeneral Terkenal