Pelakon Maureen O

Nama penuh: Maureen FitzSimons
Profesion: pelakon

kewarganegaraan: Ireland Amerika

Mengapa Terkenal: Maureen O'Hara ialah pelakon utama Ireland pertama yang menjadi bintang Hollywood. Dia terkenal dengan rambut merahnya dan wataknya yang sengaja dan sering muncul bersama rakannya John Wayne .

Kemunculan O'Hara dalam filem berlaku selepas disedari oleh pelakon Inggeris Charles Laughton . Ia membawa kepada peranan dalam Alfred Hitchcock 's filem British 'Jamaica Inn'. O'Hara kemudiannya berpindah ke Hollywood, mendarat peranan pertamanya bertentangan dengan Wayne dalam 'How Green Was My Valley' pada tahun 1941.

Peranan penting lain diikuti dalam 'Miracle on 34th Street', 'Rio Grande' (1950) dan 'The Quiet Man' (1952) diarahkan oleh John Ford . Keupayaan O'Hara untuk memainkan peranan wanita yang kuat bermakna dia kerap muncul dalam filem Barat atau filem tentang lanun dan dia juga dikenali kerana melakukan aksinya sendiri.

O'Hara terus berlakon pada tahun 1960-an, muncul dalam 'The Parent Trap' (1962) dengan Hayley Mills. Peranan filemnya hilang selepas perkahwinannya pada tahun 1968, walaupun dia kembali ke TV atau filem sekali-sekala di kemudian hari. Dia dianugerahkan Oscar kehormat pada 2015.

Dilahirkan: 17 Ogos 1920
tempat lahir: Ranelagh, County Dublin, Ireland

Generasi: Generasi Terhebat
Zodiak Cina: Monyet
Tanda Bintang: Leo

Meninggal dunia: 24 Oktober 2015 (berumur 95 tahun)
Sebab kematian: Dalam dirinya tidur daripada punca semula jadi

Peristiwa bersejarah

  • 1941-10-28 'How Green Was My Valley' berdasarkan novel oleh Richard Llewellyn, diarahkan oleh John Ford dan dibintangi oleh Walter Pidgeon dan Maureen O'Hara tayangan perdana di New York (Gambar Terbaik 1942)
  • 1947-06-11 Filem Krismas abadi 'Miracle on 34th St' lakonan John Payne dan Maureen O'Hara, diarahkan oleh George Seaton dikeluarkan
  • 1952-07-21 Filem 'The Quiet Man' diarahkan oleh John Ford dan membintangi John Wayne dan Maureen O'Hara dikeluarkan di UK

Pelakon terkenal