Penasihat Keselamatan Negara Michael Flynn

Profesion: Penasihat Keselamatan Negara

kewarganegaraan: Amerika

Mengapa Terkenal: Pada asalnya seorang jeneral yang berkhidmat dalam Tentera AS selama 33 tahun, Flynn telah dipilih oleh Donald Trump untuk berkhidmat sebagai Penasihat Keselamatan Negaranya. Antara 2012 dan 2014 beliau berkhidmat sebagai Pengarah Agensi Perisikan Pertahanan.

Selepas hanya 24 hari sebagai Penasihat Keselamatan Negara, Flynn dipecat selepas didapati dia berbohong kepada Naib Presiden AS Mike Pence mengenai perbualannya dengan duta Rusia menjelang pemilihan Trump. Selepas pemecatannya, dia disiasat oleh Peguam Khas Robert Mueller berhubung dakwaan pihak Rusia membantu kempen Trump.

Untuk tujuan ini dia didakwa dengan satu pertuduhan berbohong kepada FBI dan mengaku bersalah di mahkamah; dia akan bekerjasama dengan Penasihat Khas.

tempat lahir: Fort Meade, Maryland, Amerika Syarikat


Peristiwa bersejarah

  • 2017-02-13 Presiden AS Donald Trump menerima peletakan jawatan penasihat keselamatan negara Michael Flynn atas urusannya dengan Rusia
  • 2017-12-01 Bekas penasihat keselamatan negara Presiden Trump Michael Flynn mengaku bersalah berbohong kepada F.B.I.
  • 2020-11-25 Presiden AS Donald Trump mengampuni bekas penasihat keselamatan Michael Flynn, bersalah kerana berbohong kepada FBI

Orang Amerika yang terkenal